GRAD PANČEVO: Projektom „Odskočna daska“ obezbeđene kuće sa okućnicom za 13 porodica

17:52

26.07.2023

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Završna konferencija projekta „Odskočna daska – Podrška stanovanju i aktivnoj socijalnoj inkluziji osetljivih grupa“ održana je u Gradskoj upravi Pančevo. Ovaj projekat je finansiran iz programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ i sufinansiran iz budžeta grada Pančeva. 

U okviru projekta „Odskočna daska – Podrška stanovanju i aktivnoj socijalnoj inkluziji osetljivih grupa“ obezbeđene su kuće sa okućnicom i paketi socijalne pomoći za 13 porodica – žene žrtve porodičnog nasilja, osobe sa invaliditetom i izuzetno siromašne porodice. Projekat je doprineo unapređenju životnih uslova i osnaživanju osetljivih grupa i siromašnih porodica u Pančevu, radi aktivne socijalne inkluzije.

Tanja Medić, grant menadžer projekta rekla je da je projekat bio jako kompleksan, ali da je ceo tim zajedno sa korisnicima istrajao i da su sve planirane aktivnosti i ideje uspešno realizovane.

„Projekat se ne zove uzalud “Odskočna daska”. To je zaista jedna startna pozicija za naše porodice,  mesto odakle oni sada, drugačiji, kreću da razvijaju svoju porodicu, da planiraju razvoj svoje dece,  svojih profesionalnih karijera, svoj lični razvoj“, objasnila je Medić.

Trinaest porodica je tokom 12 meseci imalo i stručnu psiho-socijalnu podršku dva porodična saradnika u prevazilaženju prepreka u socijalnoj inkluziji, kontaktima sa primajućom zajednicom, institucijama, poslovnom zajednicom i drugim aktivnostima projekta, istakla je Jasna Vujičić jedan od koordinatora projekta.

„Mi smo se kroz ovaj projekat opredelili da pokrenemo jednu novu uslugu koja nije nova u sistemu socijalne zaštite, nego u našem gradu. U vreme obuke sa našim predstavnicima iz Zavoda za socijalnu zaštitu, napravili smo jednu modifikovanu obuku koja je bila prilagođena našim korisnicama. Porodični saradnici su na dnevnom nivou bili sa porodicama, provodili vreme sa njima. Pravili su individualni plan za svakog člana, sagledavali stanje u kojem se u tom trenutku nalaze, prepoznavali njihove kapacitete jer na tome se gradi ono što je potrebno za dalje, prepoznaju se njegovi najpozitivniji kapaciteti, rekla je Vujičić.

Grad Pančevo projekat je sproveo u saradnji sa Centrom za socijalni rad „Solidarnost“ i Društvom za unapređenje položaja vulnerabilnih društvenih grupa iz Pančeva.

„Grad Pančevo je jedan od 18 lokalnih samouprava podržanih u okviru prvog poziva programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji. Na taj način mi smo ukupno 13 porodica sa 52 člana stambeno zbrinuli, ali i ekonomski osnažili. Sva procedura koja je vezana za stanovanje, kupovinu kuća i sve ostalo, finansirana je iz tog projekta“, istakao je Milenko Čučković, Gradski većnik za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

Ovaj projekat je finansiran iz programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ a sufinansiran iz budžeta grada Pančeva.

(Pančevac/RTV Pančevo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.