TRI PUTA SE PREKRSTIMO, POMOLIMO BOGU I ONDA KRENEMO: Rad u šumi teži je od rada u rudniku, svaki dinar je krvavo zarađen

18:40

27.07.2023

Podeli vest:

RIna

Imajući u vidu veliki broj nesreća koje se događaju, seča šume jedan je od najrizičnijih poslova koji u Srbiji godišnje odnese na desetine života. Iako je sve manje onih koji žele time da se bave, poslednji Mohikanci ne odustaju i hvataju se u koštac sa svim izazovima i opasnostima koji taj posao nosi sa sobom.

Oni koji se dugo bave sečom stabala kažu da je najbitnije u šumu otići odmoran i fokusiran isključivo na posao, jer mnoge su stvari koje nažalost mogu poći naopako.

– Kad krene u seču drva, čovek treba prvo da se prekrsti pet puta i pomoli Bogu pa tek onda da krene da obori bukvu”, rekao je za RINU drvoseča Dragoljub i otkrio koliko je zapravo teško biti drvoseča.

RIna

– Rad u šumi teži je od rada u rudniku. Život ti uvek visi o koncu. Mnogo ljudi izgubi život jer misli to je lako, ali ne može svako ovim da se bavi”, naglašava naš sagovornik.

Ovaj drvoseča kaže da se mora imati veliko znanje kad se krene u seču drva, jer to na koju će stranu drvo pasti zavisi od mnogo faktora, a upravo to je najvažniji faktor.

Rina

– Prvo se mora pogledati krošnja drveta, na koju stranu ide, zatim da li ima suvih i odlomljenih grana, a onda krenuti u posek stabla. Nikako ne sme da se poseče skroz jer na panju može da se okrene i padne u neželjenom pravcu, već je neophodno ostaviti prostora po nekoliko centimetara sa obe strane. A ako krene nešto po zlu, samo treba brzo reagovati i baciti se u stranu ako za to uopšte ima vremena”, objašnjava Dragoljub.

Međutim, kad se završi seča drva za ove vredne radnike potencijalni problemi i dalje ne prestaju, jer je svu tu posečenu građu potrebno natovariti na traktor i izvući, tako da je dinar zarađen u šumi očigledno jedan od najtežih, najopasnijih i najkrvavijih.

(Pančevac/Rina)

DOLOVKA OD KUĆE I DVORIŠTA NAPRAVILA PRELEPU OAZU Svakoga dana odvoji sat do dva na održavanje svog etno kutka FOTO i VIDEO

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.