AFRIČKA KUGA POTVRĐENA NA TERITORIJI 32 OPŠTINE! MINISTARKA TANASKOVIĆ: Eutanazirano 19.740 svinja, počela vanredna kontrola pečenjara

15:23

03.08.2023

Podeli vest:

Printscren/YT

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković izjavila je da je u Srbiji do sada eutanazirano 19.740 svinja zaraženih afričkom kugom.

„To je zabrinjavajući broj, ali treba se podsetiti da je 2021. samo na jednoj farmi eutanazirano 21.000 zaraženih svinja, te se još šta može preduzeti i uraditi“, kazala je ona Tanjugu nakon prvog sastanka Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS).

Ministarka je naglasila da je ohrabrujući podatak to što, kako je izneto na današnjem sastanku, broj jedinica lokalne samouprave gde je zabeležena zaraza svinja ostao isti, odnosno da nije povećan.

„Afrička kuga je i na današnji dan potvrđena na teritoriji 32 opština u 13 upravnih okruga“, kazala je Tanaskovićeva.

Tanaskovićeva je naglasila da će država vlasnicima isplatiti po tržišnoj vrednosti po kilogramu mesa svaku eutanaziranu životinju.

Počela vanredna inspekcijska kontrola pečenjara

Inspekcija je krenula u vanrednu kontrolu pečenjara u Srbiji, izjavila je danas ministarka Tanasković.

„Sve pečenjare na teritoriji Srbije biće iskontrolisane vanredno u narednom periodu i to veoma brzo“, kazala je ona Tanjugu nakon prvog sastanka Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS).

Kako je naglasila, to je još jedna od mera koja se sprovodi kako bi se situacija sa afričkom kugom svinja stavila pod kontrolu.

(Pančevac/Tanjug)

DODELJENI UGOVORI ZA INVESTICIJE U OPREMU ZA PRERADU VOĆA I POVRĆA I PROIZVODNJU PIVA: Prerađivačima voća i povrća 10 miliona, proizvođačima piva 4,3 miliona dinara

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.