MI PITAMO ZA VAS Za ujede pasa lutalica plaća grad, ali evo šta mora da dokažete

11:01

04.08.2023

Podeli vest:

Pančevac
„Pre nedelju dana me je ujeo pas lutalica nasred ulice. Na sreću, sve se dobro završilo. Znam da mogu da dobijem nadoknadu štete, ali mi u ’Higijeni’ kažu da ja treba da skupim dokaze. Zar ne treba to oni da urade?”, pitao je naš čitalac Jevrem I.
Odgovor: Naknada štete koju ste pretrpeli prilikom ujeda psa lutalice isplaćuje se iz gradskog budžeta, pa treba da se obratite Gradskoj upravi. Potom će Komisija za utvrđivanje osnovanosti i visine naknade štete usled ujeda napuštenih pasa i mačaka na osnovu izveštaja lekara specijaliste, a imajući u vidu težinu telesne povrede, opšte zdravstveno stanje i godine starosti utvrditi iznos naknade štete. Može biti u pitanju materijalna šteta (npr. pocepana odeća) i nematerijalna šteta u vidu pretrpljenih duševnih ili fizičkih bolova i straha, što ima daleko veći značaj budući da je najčešće mnogo veća od materijalne štete.
Ali svakako se mora dokazati da je ujed od psa lutalice. Treba potražiti i eventualne svedoke. Niste napisali da li ste zvali i policiju, ali svima kojima se to bude dogodilo, savetujemo da to bar pokušaju. Iako nisu zaduženi za ovakve slučajeve i ne moraju da izađu na teren, postoji šansa da naprave službenu belešku koja se može koristiti kao dokaz. Potrebno je zatražiti od doktora da na svom medicinskom nalazu konstatuje da je reč o povredi koja je izazvana ujedom psa. Dobro je nadležnima, a u Pančevu je to JKP „Higijena”, prijaviti napad radi eventualnog izlaska na teren, identifikacije i hvatanja psa. Ako to niste uradili odmah, ispitajte da li se taj pas i dalje nalazi na području gde se dogodio ujed.
Postupak za naplatu štete može biti vansudski ili sudski. U slučaju vansudskog poravnanja takođe je potrebno vreme da se donese odluka o tome da li će se isplatiti novac iz gradskog budžeta i kolika će visina odštete biti. U slučaju da ne budete zadovoljni, a u Pančevu je moguće dobiti i do 80.000 dinara za takve slučajeve, možete pokrenuti i sudski postupak. Povrede koje se dešavaju prilikom ujeda imaju najčešće prirodu lakih telesnih povreda. Na sudu se po pravilu dobija više novca, ali kod vansudskog postupka oštećeni nemaju nikakva ulaganja i samo podnose Gradu odštetni zahtev uz neophodnu dokumentaciju. Treba znati i da se na sudu uglavnom sprovodi veštačenje, medicinsko ili neuropsihijatrijsko, jer će tuženi uvek osporavati iznos koji se od njega potražuje.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.