AFRIČKA KUGA SVINJA: Hoće li nam meso pojesti novčanike?

17:32

04.08.2023

Podeli vest:

Rina

Direktor sektora za ekonomska istraživanja Narodne banke Srbije Savo Jakovljević izjavio je za RTS da se u narednom periodu ne očekuje poskupljenje hrane, kao i da afrička kuga svinja u Srbiji neće uticati da cene mesa budu više.

Cena svinjskog mesa u Evropskoj uniji porasla je zbog epidemije afričke kuge svinja, pa agroanalitičari smatraju da bi se slična situacija uskoro mogla desiti i u Srbiji.

Cena svinjskog mesa u Evropskoj uniji porasla je zbog epidemije afričke kuge svinja, pa agroanalitičari smatraju da bi se slična situacija uskoro mogla desiti i u Srbiji.

Kada se tome dodaju i domaći problemi: neizvesan izvoz pšenice i uništeni zasadi voća i povrća u nevremenu, mnogi su u strahu da ćemo jesen dočekati uz nova poskupljenje hrane.

Savo Jakovljević, direktor sektora za ekonomska istraživanja Narodne banke Srbije, rekao je za RTS da na poskupljenje hrane utiču troškovni pritisi na energente i sirovine koje poljoprivrednici koriste u proizvodnji.

„Te cene su poslednjih meseci u značajnom padu. Nema prostora da cene hrane u većoj meri rastu“, ističe Jokovljević.

Ističe i da vremenske neprilike mogu uticati domaću proizvodnju, ali smatra da je nevreme, koje je prethodnih dana pogodilo našu zemlju, bilo lokalnog tipa i ne bi trebalo da utiče na poljoprivrednu proizvodnju.

Navodi i da afrička kuga svinja, kao faktor, u Srbiji nema većeg efekta i ne utiče značajnije na cenu mesa, a može privremeno doći i do njenog pada.

„Na treba očekivati na da će uticati na kretanje cena hrane“, naglašava Jakovljević.

„Mesečna dinamika cena važna“

Govoreći o posupljenju svinjskog mesa u Evropskoj uniji, Jakovljević kaže da je cena porasla za oko 20 odsto, ali da ne mora da znači da će se preliti i naše tržište.

„Pratimo. Ne vidimo da efekat može biti veći. U narednom periodu može doći do poremećaje cene svinjskog mesa, ali ne većeg i verovatno će biti ograničen“, navodi Jakovljević.

Prema njegovim rečima, cene poljoprivrednih proizvoda u prethodnom periodu ili stagniraju ili blago padaju.

„Na godišnjem nivou, cene hranu su u plusu. Bitna je, međutim, mesečna dinamika. Ne očekujemo dalji rast cene hrane, koje na poprilično visokom nivou“ kaže Jakovljević.

(Pančevac/RTS)

SNIMAK BOGDANA TANJEVIĆA USIJAO DRUŠTVENE MREŽE: Pogledajte kakve su bile reakcije kupača na plaži u Ulcinju kada je iz obližnjeg bara puštena himna HEJ, SLOVENI! VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.