ĐEDOVIĆ ČESTITALA DAN RUDARA: „Bez vas se ne može zamisliti napredak i razvoj društva“

09:56

06.08.2023

Podeli vest:

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović uputila je danas čestitku svim rudarima u Srbiji, povodom Dana rudara 6. avgusta, ističući im zahvalnost na marljivom radu i predanosti profesiji bez koje se ne može zamisliti napredak i razvoj društva.

– Svim rudarima, zaposlenima u rudarskoj industriji i njihovim saradnicima upućujem iskrene čestitke povodom obeležavanja Dana rudara. Izražavam duboko poštovanje i zahvalnost što odgovornim radom na jednom od najrizičnijih radnih mesta na svetu svakodnevno doprinosite energetskoj stabilnosti naše zemlje i njenom ubrzanom ekonomskom napretku – navela je Đedović u čestitci.

Kako je istakla, država će raditi još više na poboljšanju uslova rada i bezbednosti kako bismo nastavili da postižemo dobre rezultate i očuvali struku koja u Srbiji ima vekovnu tradiciju.

– Vaša izdržljivost i napor koji ulažete omogućuju nam da osiguramo resurse koji su ključni za naše društvo i privredni razvoj. Želim vam siguran rad, puno zdravlja i uspeha, uz tradicionalni rudarski pozdrav „Srećno“!? – navodi se u pismu ministarke Đedović koje je upućeno rudarskim preduzećima u Srbiji.

Ona je naglasila da je rudarstvo važan činilac ekonomskog razvoja Srbije.

– Broj zaposlenih u sektoru rudarstva u stalnom je porastu i trenutno je više od 30.000 radnika direktno angažovano u rudarskoj proizvodnji. Stalni trend rasta proizvodnje, pre svega u delu metaličnih sirovina, uticao je na rast učešća rudarskog sektora u BDP-u, koji je na kraju 2022. godine dostigao nivo od 2,4 odsto – kazala je Đedović.

U poslednjih 10 godina, kako je navela, u rudarski sektor je investirano više od 4,3 milijarde evra uglavnom stranih investicija.

– Ukupna proizvodnja rude svih mineralnih sirovina prošle godine je bila više od 100 miliona tona, od čega se najveći deo se odnosi na eksploataciju uglja. Porast proizvodnje, zaposlenosti i učešća u BDP-u, dodatno ukazuje na trend porasta ekonomskih kretanja u sektoru rudarstva, koji se ogleda u rastu poslovnih prihoda i indirektnim uticajem na budžet Srbije kroz poreze i naknade za korišćenje javnih dobara – rekla je ministarka Đedović.

(Pančevac/Novosti)

MINISTARKA ZDRAVLJA DANICA GRUJUČIĆ: Na bolovanje bez komisije ubuduće najduže dve nedelje

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.