ODSKOČNA DASKA ZA UGROŽENE PORODICE Kupljeno 13 kuća, stigli nameštaj, bela tehnika, bicikli, laptopi, alat…OD KARTONSKE DO LEPE KUĆE

11:02

07.08.2023

Podeli vest:

Grad Pančevo
Završila se dvogodišnja realizacija projekta „Odskočna daska – Podrška stanovanju i aktivnoj socijalnoj inkluziji osetljivih grupa”, koji je deo programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”, u kome su učestvovali Centar za socijalni rad „Solidarnost” i Društvo za unapređenje položaja vulnerabilnih društvenih grupa iz našeg grada, a sufinansiran je iz budžeta Grada Pančeva.
Rezultate projekta u maloj sali zgrade Gradske uprave protekle sedmice predstavili su Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, Tanja Medić, glavna menadžerka projekta, Jasna Vujičić iz Centra za socijalni rad „Solidarnost”, i Milan Crnković iz Društva za unapređenje položaja vulnerabilnih društvenih grupa.
Realizacija srcem
Resorni gradski većnik Milenko Čučković najpre je kazao da su Grad Pančevo i njegovi partneri tokom ovog dugog perioda uspeli da zajedničkim snagama realizuju sve što je zamišljeno, čime je omogućeno „korisnicima da ostvare svoj san i dobiju krov nad glavom”. Dodao je:
– Uz to, oni su stekli mogućnost da prođu kroz određene socioekonomske programe koji će im omogućiti da se ekonomski osamostale. Grad Pančevo je jedan od osamnaest gradova i opština u Srbiji koji su podržani u okviru prvog poziva programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”. Naš zadatak u narednom periodu biće da pokušamo da obezbedimo još sredstava kako bismo pomogli i drugim ugroženim porodicama sa ženama žrtvama porodičnog nasilja i osobama sa invaliditetom, jer, nažalost, takvih slučajeva ima još.
Tanja Medić je takođe podvukla da je tim koji je učestvovao u realizaciji projekta zadovoljan postignutim rezultatima. Govoreći o finansijskoj konstrukciji, rekla je da je projekat bio vredan 484.175 evra, od čega je Evropska unija izdvojila 373.910 evra, a Grad Pančevo 110.265 evra; Grad je dobio podršku od osam miliona dinara od Pokrajinskog sekretarijata za finansije. Sve planirane, važne aktivnosti su realizovane, a ističe se to da su u protekle dve godine za trinaest porodica iz Pančeva obezbeđene kuće sa okućnicom i paketi socijalne pomoći. Pored opisanih, u nekim slučajevima radi se o izuzetno siromašnim porodicama.
To je bio samo jedan od razloga zbog kojih je Milan Crnković jasno i emotivno rekao da je ovaj projekat realizovan srcem.
Od kartonske do lepe kuće
Jasna Vujičić je navela da su svi zadaci izvršeni s mnogo upornosti i doslednosti, jer su partneri u realizaciji projekta znali da su izabrani korisnici „na izmaku snage i da njihovo dugo trpljenje dalje ugrožava njihovu bezbednost, zdravlje, položaj u društvu i budućnost njihove dece i njihovo zdravo odrastanje bez traume i straha”.
– Za neke završetak ovog projekta predstavlja kraj posla, a za neke početak novog života. Put na koji smo se uputili pre više od dve godine nije bio lak. Nismo znali koliko nas prepreka čeka, ali smo znali šta nam je cilj: kupljenih trinaest kuća i zbrinuta pedeset dva korisnika. Uspeli smo da im damo priliku da angažuju unutrašnje snage i da budu ono što jesu, ono što su zaboravili da budu, jer su se u određenom trenutku našli u teškoj situaciji – objasnila je Jasna Vujičić.
Članica tima iz Centra za socijalni rad „Solidarnost” bila je slikovita govoreći o tome kako rezultati projekta u životnim situacijama izgledaju:
– Pre projekta porodica je živela u kući od kartona i sekundarnih sirovina, bez struje i vode i bez minimalnih uslova za život, a danas živi u kući od čvrstog materijala s dvorištem, baštom, voćnjakom i kvalitetnim prostorom za domaće životinje. Članovi su obučeni za uzgoj stoke. Pre projekta neke porodice su zbog višegodišnjeg nasilja u nekoliko navrata dolazile u Sigurnu kuću i živele od socijalne pomoći i povremenog rada u sivoj zoni, a danas žive u svojim kućama, ojačane novim znanjima i veštinama radeći poslove na neodređeno vreme, uz ostvarena prava iz oblasti porodične pravne zaštite – napustili su sistem socijalne zaštite. Dodatna prednost projekta je ta što su se korisnici međusobno povezali, združili, sprijateljili i što pomažu jedni drugima.
U skladu s principima aktivne socijalne inkluzije, porodice podržane stambenim rešenjem dobile su i osnovni nameštaj i belu tehniku, kao i po bicikl, a dar za jednu osobu sa invaliditetom bila su motorizovana kolica; dvadeset osam osoba je obučeno za korišćenje laptopa, koje sada imaju sve porodice. Osmoro korisnika išlo je na prekvalifikaciju po svom izboru, a po završetku obuke obezbeđeni su setovi alata za obavljanje tih poslova; četvoro njih je dodatno obučeno za poljoprivredno privređivanje. Oprema i alat za obavljanje baštenskih delatnosti obezbeđeni su za dvanaest porodica. Svi oni s potrebom za pravnom zaštitom imali su je besplatno.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.