MINISTARKA POLJOPRIVREDE: Breskve će biti uništene, nema opasnosti da će se naći na tržištu Srbije

16:27

15.08.2023

Podeli vest:

Printscren/YT

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da nema bojazni da će breskve vraćene sa hrvatske granice zbog visokog nivoa pesticida završiti na tržištu Srbije.

Jelena Tanasković je rekla da se trenutno rade ispitivanja i da analize naše laboratorije još nisu stigle.

„Ako se dokaže da su pesticidi u toj količini, sva količina tih breskvi će biti uništena“, rekla je ministarka za Tanjug.

Tanaskovićeva je objasnila da se sve ono što se proizvede i prodaje u Srbiji kontroliše u našoj zemlji, dok se ono što dolazi sa strane kontroliše na samom graničnom prelazu prilikom uvoza.

Ona je dodala i da se u Srbiji ne radi kontrola za svaku pošiljku voća i povrća koje se izvozi, jer to proceduralno radi inspekcija zemlje u koju se uvozi.

„Tako i inspekcija na našim graničnim prelazima radi kontrolu voća i povrća koje ulazi u našu zemlju na pesticide i generalno na sve materije koje nisu dozvoljene i ukoliko nije dobro mi tu pošiljku vraćamo“, objasnila je ona.

Tanaskovićeva je navela i podatak da Srbija na dnevnom nivou sa naših graničnih prelaza vraća voće i povrće koje dolazi iz drugih zemalja zato što ima loše analize, odnosno povećanu količinu pesticida. Ministarka je naglasila i da je voće u prethodnom periodu moralo da bude više tretirano kako bi opstalo zbog klimatskih promena i pojačanih padavina.

Na sajtu Evropske komisije objavljeno je juče da je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo pesticida hlorpirifos u pošiljci breskvi koja je stigla iz Srbije, pa je tovar vraćen.

Mediji su preneli i da su 7. jula sa granice sa Slovenijom vraćene breskve proizvedene takođe u našoj zemlji i da je tada ustanovljeno da breskve sadrže pesticid hlorpirifos.

(Pančevac/Tanjug)

NA JESEN DRUGO KOLO NAGRADNE IGRE“UZMI RAČUN I POBEDI“: Objavljena nova verzija mobilne aplikacije

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.