SLOVENIJA ZAUSTAVILA POŠILJKU SRPSKOG KRASTAVCA Analize u toku zbog prisustva fungicida metalaksila

18:41

14.09.2023

Podeli vest:

Pixabay

Direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević potvrdio je da je na granici sa Slovenijom zaustavljena količina od 18.000 tona svežeg krastavaca iz Srbije, jer su u njima pronađeni ostaci fungicida metalaksila.

„Sveži krastavac iz Srbije je zaustavljen na granici sa Slovenijom, jer je u njemu nađena supstanca fungicid metalaksil iznad dozvoljene granice pravilnika“, naveo je Milosavljević.

Dodao je da proces analize još uvek nije završen, precizirajući da su kolege iz Slovenije radile analize u dve laboratorije i da su dobijeni različiti rezultati.

„Jedna alaliza je pokazala veće količine ove supstance od dozvoljene granice, dok je druga analiza pokazala njeno prisustvo u granicama. U ovom trenutku radi se superanaliza u Sloveniji i očekujemo konačan odgovor“, navodi Milosavljević.

Zbog toga što je još uvek proces analize u toku, kako je dodao, ova pošiljka krastavaca iz Srbije nije vraćena nazad.

„Od ponedeljka ćemo dobiti punu informaciju o tome šta se dešava, tražili smo i usmeno da nam kažu o čemu se radi. Videćemo na kraju da li će krastavci biti uništeni ili će biti vraćeni nazad. To sve zavisi od rezultata superanalize koja je u toku“, naveo je Milosavljević.

Fungicid metalaksil se koristi protiv truleži

Na pitanje šta će se desiti, ukoliko se sporna pošiljka vrati u Srbiju, objasnio je da će ona prvo biti ponovo analizirana na samoj našoj granici i da će se na osnovu tih rezultata odlučivati o merama koje će biti dalje preduzete, odnosno da li će pošiljka biti uništena ili će se naći na tržišu ako je potpuno ispravna.

Poručio je i da je fungicid metalaksil, za koji se kaže da je pronađen u krastavcima, supstanca koja se koristi protiv truleži i da ona nije zabranjena niti štetna, kao i da je tako označava i EU.

„Mi se svake godine usaglašavamo sa EU i jednake su nam mere i granice kada je reč o ovim supstancama“, navodi Milosavljević i dodaje da se, ipak, dešavaju iskakanja prilikom upotrebe tih sredstava.

Prema njegovim rečima, proizvođači i izvoznici iz Srbije moraju da imaju svest i prate što je dozvoljeno, jer će u suprotnom biti kažnjeni za upotrebu svega onoga što nije i što je preko dozvoljenih količina.

„Preporuka proizvođačima je da se strogo drže pravila koja su jasno propisana, kako i na koji način da koriste sredstva za zaštitu bilja“, naglasio je on.

„Uprava za zaštitu bilja krenula sa pojačanom kontrolom“

Objasnio je da je Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF), koji je i saopštio da su na granici sa Slovenijom zaustavljeni sveži krastavci iz Srbije, sistem koji funkcioniše na nivou Evropske unije i da na njihovom sajtu ima podataka o više od 1.000 presretanja koja su vršena i informacije o neusaglašenim pošiljkama.

„Mi činimo sve da sprečimo ovakve stvari. Ovde je reč o pošiljci koja je inače upućena u Sloveniju 31. avgusta, a analiza je došla tek danas. Dosta je vremena prošlo od tog perioda“, naveo je.

Milosavljević je naglasio da je Uprava za zaštitu bilja krenula u međuvremenu sa pojačanom kontrolom svega onoga što se koristi za zaštitu bilja u Srbiji, kako bi se sprečilo da se ovakve situacije dešavaju.

„Trenutno privodimo kraju i završavamo postupak izvozne procedure i usaglašavanja izvoza jabuka za Kinu koja je jako značajno tržište za Srbiju“, naglasio je Milosavljević.

Kako je navedeno na sajtu RASFF, dozvoljena količina fungicida metalaksila je 0,01, a pošiljka krastavaca iz Srbije je sadržala 0,025 miligrama ostataka pesticida po kilogramu. Ova hemijska supstanca spada u acilalanine i uglavnom se koristi za suzbijanje prouzrokovača plamenjače krompira i paradajza.

(Pančevac/RTS)

MINIMALAC SLEDEĆE GODINE 47.154 DINARA Vlada usvojila odluku o visini minimalne cene rada za 2024. godinu

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.