VELIKAN SRPSKOG GLUMIŠTA NIKAD NEĆE BITI ZABORAVLJEN Počinju Dani Danila Lazovića u rodnom gradu Priboju

17:13

20.09.2023

Podeli vest:

RINA

Priboj – Deseti, jubilarni festival „Dani Danila Lazovića“, pod sloganom „Naših deset godina“ održava se u Priboju od 18 do 23. septembra. Ovogodišnji program čine dve celine, pretfestivalski (18. i 19.) dok se festivalski program odvija od 20 do 23. septembra.

Festival „Dani Danila Lazovića“ posvećen je očuvanju sećanja na lik i delo barda našeg glumišta Danila Lazovića i govorenju poezije. Svake godine studenti iz naše zemlje i regiona (sa  11 akreditovanih akademija) takmiče se u kazivanju poezije. Pobednik osvaja nagradu „Povelja Danilo Lazović“ i novčani deo nagrade (1000 €) dar Opštine Priboj.

Ovogodišnji stručni žiri čine: prof.dr.Radovan Кnežević, prof.Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Petar Božović, glumac, Vojin Ćetković, glumac, Rale Damjanović, radio novinar, pisac i recitator, prof. Damir Mahmutović, Akademija dramskih umjetnosti Tuzla.

Direktor festivala Milorad Miki Damjanović pozvao je ljubitelje poezije, kao i sve poštovaoce kulturnih događaja, da budu gosti Priboja u vreme trajanja Festivala (18-23.9.2023.)

„Pre tačno jedne decenije, rešili smo da, kao grupa entuzijasta, napravimo festival „Dani Danila Lazovića“. Pred nama su bili mnogi izazovi. Međutim, uz podršku građana i građanki Priboja, opštine Priboj, umetnika, profesora, visokoškolskih ustanova, radnika u kulturi grada Priboja, kreativnog tima, porodice Lazović, istaknutih pojedinaca, ministarstva kulture, preduzetnika… uspeli smo da se pozicioniramo na kulturnoj mapi naše zemlje i regiona kao značajan i nezaobilazan festival. Festival koji slavi ime barda našeg glumišta Danila Lazovića i time pokazuje da ne zaboravlja svoje velikane, festival koji pruža studentima glume priliku da se nadmeću u govorenju poezije i osvoje, u većini slučajeva, svoju prvu važnu nagradu, festival koji neguje kulturu lepo kazane reči i na delu pokazuje koliko je važna decentralizacija u kulturi. Ove godine će se po prvi put, pored festivalskog dela programa, održati i pretfestivalski, što znači da će naši sugrađani i gosti šest dana uživati u predstavama, posebnim programima, muzici i umetnosti“, rekao je Milorad Damjanović direktor festivala „Dani Danila  Lazovića“.

Damjanović je izrazio veliku zahvalnost opštini Priboj koja je pokrovitelj Festivala, Domu kulture „Pivo Кaramatijević“ Priboj (osnivaču) i Zavičajnom muzeju na nesebičnoj podršci svih godina postojanja Festivala.

 

(Pančevac/RINA)

PELI SE TRI SATA NA VRH PROKLETIJA I ONDA REKLI SUDBONOSNO DA: Neobično venčanje Jovane i Davida, sve snimio Luka iz Pančeva FOTO

SKUPLJE OD ZLATA ALI DONOSI ODLIČNU ZARADU Kod Himza iz Prijepolja rađa džinovski čeri paradajz! Gram semena je 100 evra! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.