STIŽU NOVE CENE GORIVA! Od prvog oktobra povećanje akciza, zna se u dinar šta nas čeka

16:01

25.09.2023

Podeli vest:

Pixabay

Od 1. oktobra zbog stupanja na snagu odluke o povećanju akciza na naftne derivate ali i skoka cena nafte na svetskim berzama gorivo u Srbiji će u maloprodaji poskupeti najverovatnije za više od šest dinara, smatra domaća stručna javnost.

Litar evrodizela ove nedelje na pumpama će maksimalno koštati 211 dinara, a benzina evropremijum BMB 192 dinara. Cene praktično nisu menjane u odnosu na cene goriva od prethodne nedelje. Ipak, cena dizela sve je bliža granici od 220 dinara.

Cene naftnih derivata će se od prvog dana oktobra definitivno povećati zbog odluke Vlade Srbije da podigne iznos akcize na evrodizel za 4,76 dinara a na benzin za 4,63 dinara po litru.

Međutim, cena goriva na pumpama u našoj zemlji neće se uvećati samo za iznos nove akcize već će se na nju dodatno odraziti i rast cene „crnog zlata“ na tržištu.

Naime, cene nafte su sa nivoa od 75 dolara po barelu naglo počele da skaču početkom jula, naročito u poslednje tri sedmice, i analitičari očekuju da bi one uskoro mogle da pređu nivo od sto dolara po barelu. Shodno tome, cena nafte tipa “brent” u ovom trenutku iznosi oko 94 dolara po barelu.

Razlog za skok cena „crnog zlata“ treba tražiti u odlukama Saudijske Arabije i Rusije da produže ograničenje proizvodnje „crnog zlata“ do decembra. Naime, te dve zemlje su s tržišta povukle više od 1,3 miliona barela nafte dnevno ili više od jedan odsto globalne potražnje, mimo ograničenja OPEK+ u čijem su članstvu.

Analitičari Međunarodne agencije za energiju i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) prognoziraju da bi globalna potražnja za naftom mogla da dostigne 2,1 milion barela dnevno.

Takva situacija uzrokuje povećanje cena “crnog zlata” ali analitičari smatraju da će u poslednjem tromesečju godine ipak doći do njihovog pada na nivo od 84 dolara po barelu a nakon toga će uslediti dodatno sniženje na nivo od 78 do 82 dolara po barelu, kao i da će sledeće godine cena ići još niže na oko 70 dolara po barelu.

(Pančevac/Blic)

KAZNA ZA VIŠE OD 20.000 POLJOPRIVREDNIKA Prijavili nepostojeće hektare zbog subvencija! Tanasković: Imamo snimke satelitom

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.