KREĆU TOPLE PROBE ZA NOVU SEZONU Stanovi će biti ugrejani od 15. oktobra, a može ipre ako dva dana zaerdom bude ispod 12C

12:20

06.10.2023

Podeli vest:

Foto: Milan Šupica
U toku naredne nedelje JKP „Grejanje” će započeti tople probe sistema daljinskog grejanja. Kako nam je rekao direktor ovog javnog komunalnog preduzeća Predrag Živković, na taj način preduzeće testira, pre svega, one segmente mreže koji su remontovani u toku grejne pauze.
Grejna sezona kao i svake godine treba da, na osnovu odluke Skupštine grada Pančeva, startuje 15. oktobra. Živković objašnjava:
– Isporuka toplotne energije vrši se u skladu s tom odlukom, u kojoj je u članu 41. decidirano navedeno da ukoliko su prosečne dnevne temperature dva dana zaredom ispod 12 ctepeni Celzijusa, tada rad može startovati i pre zvaničnog početka. Svedoci smo da ćemo, kao i prethodne godine, i ove imati miholjsko leto, pa je malo verovatno da će grejanje krenuti ranije od očekivanog.
U Pančevu je trenutno na sistem daljinskog grejanja priključeno oko 13.000 domaćinstava. Prema rečima našeg sagovornika, broj korisnika je počeo rapidno da se povećava od momenta kada je usvojena gradska odluka o komunalnom opremanju u kojoj je definisano da svako ko se priključuje na sistem gradskog daljinskog grejanja ima pravo na odbijanje naknade na komunalno opremanje u visini troškova investicije. Kada se uzme u obzir i činjenica da je stambena gradnja u našem gradu u poslednjih nekoliko godina procvetala, postaje potpuno jasno zašto broj priključaka neprestano raste.
Da podsetimo, tokom septembra u Pančevu je započeto punjenje sistema vodom, a ovih dana će početi i provera pritiska, što znači da je i ove godine blagovremeno krenula priprema za sezonu. Živković kaže da je JKP „Grejanje” spremno kako za tople probe, tako i za predstojeću grejnu sezonu, a stav članova Udruženja toplana Srbije, pa i našeg gradskog javnog komunalnog preduzeća bio je da sve toplane u državi započnu probe istog dana.
U gradskom sistemu su u toku protekle grejne sezone uočeni gubici na mreži na pojedinim deonicama, tako da su to bili prioriteti u remontnoj fazi, a biće i tokom nastupajućih toplih proba. Izvršeni su radovi na deonicama vrelovoda u nekoliko gradskih ulica i uz to je urađena kompletna rekonstrukcija šahtova na magistralnom vrelovodu u Ulici Stevana Šupljikca, gde se tokom prošle grejne sezone desila havarija koja je u jednom trenutku izazvala privremeni prekid u isporuci toplotne energije za korisnike naselja Tesla i Strelište.
Kao što smo već pisali, s obzirom na to da je gas poskupeo za 10 odsto, Skupština grada Pančeva u julu je odobrila povećanje cene grejanja za isto toliko procenata, pa su nove cene već u primeni.
(Pančevac/S. T.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.