PANČEVCI, OPREZ! Ima obolelih od velikog kašlja, vakcinacija ključna za zaštitu zajednice i smanjenje rizika od širenja ove bolesti

16:36

01.11.2023

Podeli vest:

Veliki kašalj, poznat i kao Magareći kašalj, pojavio se i u Pančevu, alarmirajući zdravstvene vlasti i građane. Načelnik Dečijeg internog odeljenja, doktor Slobodan Prodanović, istakao je da, iako je ova bolest gotovo iskorenjena zahvaljujući vakcinaciji, nedovoljan obuhvat dece obaveznom vakcinacijom doprineo je ponovnom širenju bolesti.

„Imamo obolele dece. Veliki kašalj je izazvan klicom i prenosi se sa čoveka na čoveka. Iako je vakcinacija jedini efikasan način suzbijanja ove bolesti, imamo slučajeve kod kojih dolazi do ozbiljnih simptoma, uključujući zacenjivanje i povraćanje“, upozorava dr. Prodanović. On je istakao da sadašnja vakcina pruža odličan imunitet oko deset godina.

„Iako simptomi kod vakcinisanih osoba mogu biti blagi, oni koji se zaraze Velikim kašljem mogu očekivati dugotrajno kašljanje koje traje čak tri meseca“, rekao je dr. Prodanović.

Ovo ponovno pojavljivanje bolesti u Pančevu naglašava kritičnu važnost vakcinacije. Dobrim kolektivnim imunitetom ne samo što štitimo sebe, već i pomažemo onoj deci koja iz medicinskih razloga ne mogu biti vakcinisana. Vakcinacija je ključna za zaštitu zajednice od ovakvih bolesti i smanjenje rizika od njihovog širenja. Zato je važno da svi građani budu svesni značaja vakcinacije i pridržavaju se vakcinalnih programa kako bismo očuvali zdravlje naše dece i zajednice.

(Pančevac)

VAŽNA VEST ZA DECU DIJABETIČARE: Besplatni senzori do 18. godine

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.