MOĆNA CVEKLA: Popravlja krvnu sliku, obiluje vitaminima i mineralima

20:41

01.11.2023

Podeli vest:

Pixabay

Spisak pozitivnih efekata koje cvekla ima za naše zdravlje je zaista dugačak, a sa dobrim razlogom je nazivaju i superhanom.

Prepuna je vitamina i minerala koji jačaju imunitet, a mogu da zaštite telo od sezonskih prehlada, ali i poboljšaju opšte stanje organizma. Takođe, sadrži visok procenat gvožđa, a naročito je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima.

Sadrži i veliku količinu folne kiseline, a upravo ona povoljno deluje na snižavanje krvnog pritiska, ali i na sve ostale kardiovaskularne tegobe.

Cvekla je bogata i nitratima koji se u telu pretvaraju u dušikov oksid što opušta i širi krvne sudove, a ova poboljšana cirkulacija snižava pritisak. Prema jednoj studiji samo čaša soka od cvekle dnevno uspešno snižava krvni pritisak.

Studijama je utvrđeno i da dobro deluje na sintezu DNK-a, pa se konzumacija posebno preporučuje trudnicama.

Dobro je poznato i da može da poboljša krvnu sliku, a samim tim spreči nastanak anemije.

Povoljno deluje na rad digestivnog trakta, a zbog male kalorijske vrednosti, puno vlakana i 0 procenata masnoće, cvekla je odlična za osobe koje su na dijeti.

Poboljšava izdržljivost
Profesionalni sportisti se kunu u moći cvekle. Zašto? Nitrati koje sadrži daju snagu telu i izdržljivost, a to je studijama i potvrđeno.

Poboljšava funkciju mozga
Dušikov oksid, kao što smo rekli, opušta i širi krvne sudove, a sposobnost tela da ih samo proizvede opada. Uporedo se smanjuje izmena materije i nervna aktivnost u mozgu. Cvekla je tu dođe kao pogonsko gorivo.

Studija iz 2010. je pokazala da su ljudi koji su dva dana bili na ishrani bogatoj nitratima bili bolje koncentrisani, organizovani i preciznije obavljali zadatke od onih koji su konzumirali malo nitrata.

NISTE NI SVESNI KOLIKO JE KESTEN ZDRAV: Evo zašto ga obavezno moramo jesti ove jeseni

(Pančevac/Stil)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.