BRNABIĆ U ŠANGAJU SA PREDSTAVNICIMA KINESKIH KOMPANIJA: „Želimo da nastavimo ubrzani razvoj domaće privrede“

08:54

04.11.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Šangaju sa predstavnicima kineskih kompanija, a tokom ove posete Kini tokom sastaće se i sa predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Ćijangom.

Ana Brnabić se sastala sa čelnicima „Huaveija“, „Shanghai Fengling Renewable“, kao i sa predstavnicima kompanija ČČ i CRBC.

Kompanija „Shanghai Fengling Renewable“ saradjuje sa jednim od najznačajnijih kineskih investitora u Srbiji, Ziđinom, u oblasti obnovljivih izvora energije.

– Izgradnjom ovog hibridnog postrojenja zadovoljile bi se skoro celokupne potrebe „Ziđina“ za električnom energijom, dodatno smanjila emisija štetnih gasova i takođe bi se dobila značajna količina „zelenog“ vodonika za izvoz, navela je Brnabićna Instagramu posle sastanka.

Premijerka je istakla da je razgovarala o njihovim planovima za dodatno investiranje u zelenu energiju u Srbiji, sa akcentom na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

– Želimo da nastavimo ubrzani razvoj domaće privrede, uz obavezno postovanje najviših standarda zaštite životne sredine, dodala je.

Sa predstavnicima kineskih kompanija ČČ i CRBC, koje su izgradile i rade na nekim od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji, premijerka je razgovarala o dinamici i rokovima tekućih projekata, kao i o budućim investicijama, s obzirom na to da je čvrsto opredeljenje Vlade da se nastavlja sa još jačim i boljim infrastrukturnim povezivanjem u Srbiji.

Kompanija ČČ je inače prva kineska kompanija koja je ušla na srpsko infrastrukturno tržište.

Brnabić se sastala i sa čelnicima „Huaveija“, kompanije koja u Srbiji posluje 18 godina i zapošljava više od 200 ljudi, a samo u prethodne tri godine uplatila je u budžet više od 40 miliona evra na ime poreza.

Imajući u vidu razvoj novih tehnologija, premijerka je, kaže, sigurna da će i ta kompanija dodatno doprineti povećanju izvoza IKT usluga iz Srbije, za koji se ove godine očekuje da će dostići 3,8 milijardi evra.

(Pančevac/Blic/Tanjug)

BRNABIĆ SE SASTALA SA DELEGACIJOM MMF-a: Prioritet Vlade je dalji privredni rast

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.