PREDSEDNIK VUČIĆ IZ PARIZA: Svima na Zapadu je jasno da Kurti neće ZSO i napredak u dijalogu! Večeras imam 1 na 1 sastanak sa Makronom

13:33

10.11.2023

Podeli vest:

printscreen/RTV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se novinarima iz Pariza, gde je danas razgovarao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom i sa belgijskim premijerom Aleksandrom De Kroom.

Predsednik u Francuskoj učestvuje na Pariskom mirovnom forumu.

On kaže da je sa belgijskim premijerom razgovarao o izveštaju Evropske komisije, i da su konstatovali napredak Srbije u skoro svim oblastima.

– Dugo smo pričali o Kosovu i Metohiji, o svemu što se zbiva u južnoj pokrajini. Pričali smo o bilateralnim odnosima, o dolascima belgijskih kompanija u Srbiju – rekao je predsednik.

Vučić je prisustvovao početku Pariskog mirovnog foruma, i kaže da je razgovarao i sa predstavnicima Gane i Bahreina, kao i sa regionalnim liderima.

– Večeras u Jelisejskoj palati najverovatnije imamo sastanak sa Emanuelom Makronom. Bilaterala, jedan na jedan. To je u 8 i 15 večeras. Mnogo važnih stvari za Srbiju – kazao je on.

printscreen/RTV Pink

Fokus sveta polako klizi ka Gazi, tačnije izraelsko-palestinskom sukobu, kaže predsednik.

– Dve važne stvari samo. Kada afričkim zemljama kažu da će morati da odustanu od eksploatacije svojih resursa zbog klimatskih promena, saznali smo da će morati da se obezbede finansijski instrumenti ne više od 15 godina, nego do 30 i 40 godina – kazao je Vučić.

On dodaje da je pokrenuta priča i o tome kako da se pojedinim zemljama dozvoli nešto viša stopa deficita.

– To bi za Srbiju bilo čudesno, značilo bi mnogo brži rast životnog standarda. Mi danas imamo 24 milijarde u deviznim rezervama. To ojačava našu valutu i ekonomiju. Ali ljudi to ne vide direktno u svom džepu. Ali vi ne možete plate i penzije da isplaćujete u većem procentu od 9 i 11. Ali da ne potrošite dinar iz toga, nego da gomilate devizne rezerve, ajde da vidimo da to iskoristimo na neki način – kazao je predsednik.

Vučić dodaje da to ne bismo radili na svoju ruku, i da je to izuzetno važno za našu zemlju.

On ističe da je Kurti sam birao sa kojim predstavnicima BiH će se sastati, i da to pokazuje licemerje.

– Mi znamo gde smo i sa kim imamo posla. Ja mislim da je svima na Zapadu jasno da Kurti neće ZSO i napredak u dijalogu. A sve ostalo su bili balkanski trikovi koji upale jedanput ili dvaput, ali dugoročno ne – istakao je predsednik.

printscreen/RTV Pink

Vučić je dodao da će on imati dug sastanak sa Makronom večeras.

– I veliko mu hvala na tome. Znate li koliko je on zauzet, ovde je veliki broj predsednika i premijera danas, od Kariba, Afrike, Evrope… On je pokazao ogromno poštovanje Srbiji i svim našim građanima. Večeras u udarnom terminu pričamo o svim važnim temama – kazao je on.

(Pančevac/Kurir)

VUČIĆ NA PARISKOM MIROVNOM FORUMU: Susret sa Makronom – predsednikrazgovarao i sa liderima iz regiona FOTO

ZA MENE JE UVEK NAJLEPŠE KADA SAM SA SVOJIM NARODOM: Vučić u selu Kostur

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.