SUTRA SLAVIMO JEDNU OD NAJVEĆIH SLAVA U SRBIJI Evo koji su običaji i verovanja za Aranđelovdan

21:20

20.11.2023

Podeli vest:

Foto: RTS

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”.

Pravoslavni vernici sutra proslavljaju Svetog Arhangela Mihaila, odnosno praznik Aranđelovdan. Puni naziv ove slave je Sabor Arhistratiga Mihaila i ostalih bestelesnih sila.

Smatra se da je arhangel Mihailo predvodnik vojske anđela koji štite svet od tame. Arhangel Mihailo često je na ikonama predstavljen sa ognjenim mačem kojim čuva vrata raja i veruje se da je on zaštitnik Nebeskog carstva.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”. Na grčkom jeziku reč “arhi” znači glavni, prvi, a “angelos” znači vesnik, anđeo. Sveti Arhangel Mihailo, simbol borbe protiv zla i sila nebeska koja prihvata duše umrlih mereći im dobra i zla dela, na ikonama i freskama je predstavljen kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Običaji i verovanja

Postoje razni običaji i verovanja koja se vezuju za Aranđelovdan, a veruje se da Arhangel Mihailo dolazi da uteši bolesne i nevoljne tokom hladnih jesenjih i zimskih dana. Prema starom običaju, za Aranđelovdan se može predvideti vreme, pa se smatra da kako je vreme za ovaj praznik, tako će biti tokom cele zime i proleća.

Postoji jedna zabluda kada je reč o običajima. U nekim mestima se veruje da za slavu Aranđelovdan ne treba pripremati žito, ali to je netačno. To se uglavnom tumačilo tako što se smatralo da je Arhangel Mihailo živi svetac, a predanja govore da su svi umrli živi pred Bogom.

Običaj je da se na Aranđelovdan šire dobre misli i pozitivna energija. Takođe, veruje se da na taj dan posebno treba da budete humani i darežljivi. Prema starom verovanju, ako danas pomognete nekome ko je u nevolji, možete očekivati blagost i sveti Arhangel će vam ispuniti želju.

Aranđelovdan se smatra jednom od najvećih slava u Srbiji.

(Pančevac/Kurir)

OVO JE 10 NAJVAŽNIJIH SLAVA U NOVEMBRU Jedna od njih je treća najučestalija u srpskom narodu, a praznovali su je i Nemanjići!

SUTRA SLAVIMO JEDNU OD NAJVEĆIH SLAVA U SRBIJI Evo koji su običaji i verovanja za Aranđelovdan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.