POSTIGNUT KOMPROMIS SA RATARIMA Brnabić: Visok stepen saglasnosti, obustavljene blokade saobraćaja

18:06

26.11.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je na sastanku sa poljoprivrednicima u Kisaču postignut visok stepen saglasnosti i da su se dogovorili da ponovo održe sastanak u sredu, dok su predstavnici poljoprivrednika rekli da neće nastaviti sa blokadama saobraćaja.

„Postigli smo dobar kompromis sa ratarima, a koji neće umanjiti davanje ostalim poljoprivrednicima“, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da će ratarima biti omogućeno na kupuju 400 litara goriva na pumpama, da će podići subvencije na 17.000 dinara po hektaru za certifikovani semenski materijal i da će im pomoći da samostalno posluju na berzi.

Premijerka se 21. novembra dogovorila sa poljoprivrednicima, koji su prethodnih dana blokirali puteve na teritoriji Vojvodine, da prekinu blokade i da na sastanku u nedelju predoče odgovore na predloge Vlade Srbije.

Na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić u Kisaču bili su predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja poljoprivrednika Aradac.

Brnabićeva i poljoprivrednici su 21. novembra prošli kroz sva otvorena pitanja i izneli zajedničke, konstruktivne predloge za njihovo rešavanje.

Okosnice iznetih predloga su: jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi; na pumpama NIS-a, uz poljoprivrednu karticu, cena goriva će biti umanjena za poljoprivrednike na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize, a na svim drugim pumpama moguće je ostvariti povrat akcize od 50 dinara po litru.

Zakon o naknadama koji je usvojen 26. oktobra definiše smanjenje iznosa za odvodnjavanje u 2023. godini za 50 odsto i potpuno ukidanje ove naknade u 2024. godini, uređenje tržišta terminske prodaje na način da će vlada doneti zaključak kojim će obrazovati tim, koji za cilj ima usaglašavanje zakonodavnog okvira u kome će primarni proizvođač moći samostalno da izvozi i u kome će se naći model za terminsku prodaju.

TANASKOVIĆ O ZAHTEVIMA POLJOPRIVREDNIKA Sve tačke dogovora iz maja ispunjene su, a u nedelju su dostavljeni novi

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.