TEZGE NA ZELENOJ PIJACI PUNE POSNE HRANE: Evo kakve su cene tokom Božićnog posta i šta se najviše prodaje

Prema rečima prodavaca, Pančevci ovih dana najviše kupuju pečurke, suve paprike i koštunjavo voće.

17:57

30.11.2023

Podeli vest:

Riba
Pixabay

Tezge na Zelenoj pijaci ovih dana su pune šampinjona, bukovače, suvih paprika, koštunjavog voća i svega onoga što se tokom Božićnog posta više kupuje i jede. Prodavci su se dobro pripremili za ovaj period godine, a očekuju da će biti i više kupaca.

„Šampinjoni sada više idu, imamo obične bele šampinjone i braon šampinjone. Ovi drugi imaju malo jači ukus i suvlji su, duže mogu da stoje. Imamo i suvu papriku, 250, 300 i 350 dinara u zavisnosti od veličine. Kupuju se za punjenje, a pune se krompirom, šargarepom i pirinčem, prelivaju paradajzom i mogu da se zapeku u rerni“, objasnila je Vesna Maksimović, prodavačica na Zelenoj pijaci.

Prema njenim rečima, osim pečuraka njene redovne mušterije ovih dana dosta kupuju i bademe, lešnike i orahe, kao i suvo voće koje će naročito biti traženo pred Božić koji se slavi po Julijanskom kalendaru.

„Cena lešnika je 1.000 dinara sirov i 900 dinara ako je malo sitniji, pečeni je 1.200 dinara. Badem košta 1.000 dinara sirov i 1.200 za pečen. Nisu se menjale cene, iste su kao i prošle godine“, rekla je Maksimovićeva.

Kilogram sveže ribe i do 1.000 dinara

Tokom posta mnogo više se jede riba. Pančevački alasi su se potrudili da je bude dovoljno na tezgama na pijaci, i da ona bude uvek sveža i spremna za kupce. Tako je za kilogram šarana potrebno izdvojiti 700 dinara, za kilogram smuđa 990, a porcijaša 600 dinara. Babuška se može kupiti za 250 dinara po kilogramu, a za one koji nemaju vremena za pripremanje ribe, prodavci su pripremili i pečenu ribu.

Podsetimo se, za vreme posta treba jesti umereno jer taj period treba provesti u odricanju od telesnih želja i negovanju duhovnih vrlina, a uzdržavanje od hrane pomaže da naše telo bude pouzdan saveznik u postizanju tog cilja.

(Pančevac/RTV Pančevo)

 

TESTO ZA POSNE PALAČINKE: Sprema se lako, a ukus je fantastičan! RECEPT

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.