OVAKVO VREME NAS ČEKA U DECEMBRU Meteorolog Sovilj otkriva da li će biti snega za Novu godinu!

14:07

05.12.2023

Podeli vest:

Milan Šupica

Meteorolog Slobodan Sovilj istakao je da ćemo u decembru mesecu imati više kiše nego snežnih padavina, ali i da nas, nakon veoma hladnog talasa čeka otopljenje, i stabilizacija vremena.

– Temperature su oko nule bile ovog jutra, što je donekle toplije u odnosu na prethodno, kada je bilo i do minus 7. Naredne nedelje oko 10/11 stepeni. Nećemo imati ni ekstremne padavine, ni ekstremne temperature u nastavku meseca. Biće povremenih oblačenja, biće i kiše i malo snega, međutim sa temperaturama koje su, da kažem, u granicama proseka – kaže Sovilj.

Očekuju se jutarnji mrazevi i do kraja ove sedmice, dnevne temperature u većini mesta od 4 do 7 stepeni.

– Danas će zbog malo više sunčanih intervala u popodnevnim satima biti koji stepen više, dok bi naredna sedmica bila čak malo toplija u većini mesta bi imali temperature oko 10-11 stepeni. U svakom slučaju nećemo imati ni ekstremne padavine, ni ekstremne temperature – najavio je Sovilj.

Slobodan SoviljPrintscreen/TV Prva

Nakon rekordnog snega krajem novembra, početkom decembra smo imali oborene rekorde i temperaturne maksimume.

– Bio je jedan od najtoplijih početaka decembra. Mislim je i u Valjevu izmereno 26 stepeni, ali osim u Valjevu na ukupno 12 glavnih meteoroloških stanica su oboreni svi decembarski temperaturni rekordi i odnosno izmerene su maksimalne temperature. To isto važi i za Beograd, gde je zabeleženo 22,7 stepena drugog decembra i to je najviša decembarska temperatura koja je registrovana od početka merenja u glavnom gradu – kaže Sovilj.

Nova godina

Kada je u pitanju vremenska prognoza za decembar i Novu godinu, Sovilj kaže da je teško da ćemo imati snega. Ističe da ćemo u narednom periodu imati više kiše, nego snega.

– Evo toku noći sad između srede i četvrtka i u četvrtak biće i malo snega i susnežice. Lokalno će se formirati manji snežni pokrivač, ali kratko je trajno. On će se vrlo brzo istopiti. Jedino gde možemo očekivati sneg jesu planinski predeli. Ova naredna naoblačenja u narednih desetak dana će i na planinama uslovljavati povremeno kišu, povremeno sneg. Dakle, neće biti previše hladno. Ali u svakom slučaju u onoj poslednjoj dekadi meseca uz priliv malo hladnijeg vazduha sa istoka i severoistoka, ipak treba računati na snežne padavine, bar na planinama i da tamo bude snega za doček Nove godine i za novogodišnje praznike. Što se tiče gradova, ipak je to i dalje pretežno kiša – kaže Sovilj za „Prva TV“.

(Pančevac/Blic)

KOŠAVA OLUJNE JAČINE U BANATU Danas umereno oblačno i suvo vreme, temperatura do 10 stepeni!

HLADNO JUTRO U PANČEVU, MRAZ I MINUS Tokom dana razvedravanje, najviša dnevna temperatura 4 stepena

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.