100 NOVIH SADNICA NA TAMIŠKOM KEJU

Marinković: Na gradskoj plaži biće posađen jasen i hrast lužnjak

11:36

06.12.2023

Podeli vest:

printscreen/RTV Pančevo

JKP Zelenilo posadilo je oko 100 novih sadnica u delu gradskog keja prema Brodogradilištu. Izlivanje reke je zaustovilo ovaj posao na ovom mestu, pa su radovi nastavljeni u delu gde je gradska plaža. Na ovom mestu biće zasađeno novih 30 stabala, kaže Ženja Marinković iz JKP “Zelenilo”.

– Sada smo na gradskoj plaži, ovde će biti posađeno preko 30 sadnica pre svega jasena i nešto hrasta lužnjaka. Zemlja je ovde bolja, ne kao u onom delu gde je bilo dosta kamenja i šuta i tu smo zemlju morali da nosimo na deponiju, zapravo da menjamo zemlju kako bi sadnice mogle da opstanu. Ovde je zemlja peskovita i dosta je čista zato se i nadam da će sadnja ići brže i da ćemo završiti u nekom skorijem roku ovaj posao, rekla je Ženja Marinković – JKP “Zelenilo”.

Po završetku poslova u donjem delu keja, Zelenilo će početi sa pošumljavanjem i gornjeg dela, gde će se posaditi javori.

– U gornjem delu gradskog keja planirana je sadnja oko 60 javora. Gore nema viška vode u zoni korena, nema plavljenja i zbog toga smo izabrali vrstu koja nema potrebe da podnosi takve uslove sredine, kaže Ženja Marinković. Sadnice obezbeđenje zahvaljujući projektu su starosti između 8 i 12 godina. Prema rečima Ženje Marinković u pitanju su dugovečne biljke, koje će biti na ovom mestu nekoliko desetina godina.

– Kada je jasen u pitanju, možemo očekivati već u narednih 10-ak godina lepe razvijene krošnje. To će zavisiti i od vremenskih uslova jer drveće raste drugačije svake sezone u zavisnosti od vlage i sunčanih dana. Hrast raste nešto sporije, ali hrastovi lužnjaci su izuzetno dugovečni i to je pravilo kada se radi o svetu drveća da sve što brzo raste kraće traje poput vrba, topola i drugih biljaka, dok hrastovima treba više vremena, ali mogu da dožive i nekoliko stotina godina, rekla je Marinković.

Pošumljavanje gradskog keja se realizuje okviru Projekta Ministarstva zaštite životne sredine – Pošumljavanje, zaštita i očuvanje biodiverziteta u Srbiji, a u Pančevu će biti posađeno 300 novih sadnica. Ministarstvo za ovo namenu opredelilo 8 miliona dinara, dok je grad Pančevo sufinanira projekat sa 12 miliona.

Podsetimo,  Grad Pančevo je početkom 2023. godine konkurisao za sredstva za realizaciju Projekta pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u ovoj godini, čiji je nosilac Ministarstvo zaštite životne sredine. Kako je rekla Ženja Marinković, savetnica za prostorno planiranje u JKP-u „Zelenilo”, putem konkursa našem gradu je odobreno sufinansiranje ovog projekta u iznosu od osam miliona dinara. Objasnila je:
– Vrednost čitavog projekta je 20 miliona, koji će biti upotrebljeni za pripremu terena i sadnju 300 komada lišćarskih drvenastih sadnica starosti od osam do dvanaest godina duž keja na Tamišu. Uslovi konkursa su bili takvi da je bilo neophodno planirati sadnju autohtonih, domaćih, vrsta drveća. Budući da će najveći broj sadnica biti posađen duž šetališta uz samu reku, gde je visok nivo podzemnih voda, izbor vrsta koje mogu da podnesu ovakve uslove bio je sužen. Najveći broj sadnica pripada vrsti jasena, dok će u malom procentu biti posađen hrast lužnjak. Na nebranjenom delu zelenih površina, uz šetalište na nasipu, biće posađeni javori.
Završetak sadnje na keju planiran je do kraja ove godine, a zavisiće od vremenskih uslova. Trenutno je napravljena pauza u sadnji stabala jer se reka izlila iz korita i poplavila teren do nasipa.

(Pančevac)

POČELO POŠUMLJAVANJE NA TAMIŠKOM KEJU Za 5 godina uživaćemo u novim stablima jasena, hrasta i javora

PANČEVO VIŠE NIJE CRNA TAČKA NA EKOLOŠKOJ MAPI SRBIJE Vujović: Grad Pančevo je znao šta želi kako bi unapredio kvalitet života svakog građanina! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.