POČELO POŠUMLJAVANJE NA TAMIŠKOM KEJU Za 5 godina uživaćemo u novim stablima jasena, hrasta i javora

18:23

28.11.2023

Podeli vest:

printscreen/RTV Pančevo

Na Tamiškom keju posađene su nove sadnice jasena i hrasta lužnjaka, a  JKP Zelenilo naredne nedelje nastavlja sa sadnjom novih stabala javora u gornjem delu keja i to 300 sadnica.

– Ovog novembra počela je relizacija Projekta – Pošumljavanje, zaštita i očuvanje biodiverziteta na teritoriji Republike Srbije. To je projekat koji je odobren od strane Ministarstva zaštite životne sredine, kaže Ženja Marinković iz JKP Zelenilo.

Naime, Grad Pančevo je početkom ove godine konkurisao kod Ministarstva zaštite životne sredine i dobio sredstva iz projekta – Pošumljavanje, zaštita i očuvanje biodiverziteta u Srbiji. 

Početkom godine grad Pančevo je konkurisao kod Ministarstva za sredstva iz ovog projekta i ministarstvo je odobrilo  8 miliona  dok Grad Pančevo učestvuje sa 12 miliona dinara u cilju realizacije ovog projekta. Projekat je izuzetno značajan. Propozicije projekta su bile takve da smo koristili domaće vrste drveća, izbor nam je bio sužen ali je konkurs obezbedio to da vratimo ne samo one popularne vrste drveća u naš grad već i one koje su najprilagodlivije našim uslovima sredine. Karakteristično za ove sadnje je i da mali broj vrsta može da uspe u donjem delu šetališta, nebranjenom delu Tamiša uz reku i zbog toga smo mi birali vrste jasena, hrasta lužnjaka, koji će se naći u tom području a u branjenom delu Keja sadićemo javore, navodi Marinkovićeva.

 

Ona je istakla da je  Zelenilo do sada  zasadilo  oko 100 novih sadnica na Gradskom keju i da posao nastavlja naredne nedelje.

– Trenutno je posađeno oko 100 stabala, jer nas je prekinulo izlivanje reke. Taj deo je poplavljen ali se nadamo da ćemo već iduće nedelje nastaviti sadnju makar u gornjem delu. Čekajući da se Tamiš povuče nadamo se da ćemo do kraja godine završiti sav ovaj posao i da će biti zasađeno svih 300 stabala, rekla je Marinkovićeva.

Građani Pančeva i svi oni koji budu posetili naš grad i Gradski kej u narednih 5 – 6 godina moćiće da uživaju u novim stablima koja će do tog perioda potpuno izrasti i steći svoju punu veličinu.

(Pančevac)

PAS BOBI NIJE OBIČAN DŽEK RASEL Njegovi vlasnici otkrili su da ne čuje, ali opcija da ga zamene nije postojala! FOTO

JKP „ZELENILO“: Sa hladnijim vremenom počinje sadnja novih sadnica, a uskoro kreće i uređenje zelenih površina na gradskom keju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.