VOĆE VEČNE MLADOSTI I ZDRAVLJA: Evo zašto kivi treba da bude deo vaše svakodnevne ishrane

20:44

07.12.2023

Podeli vest:

Pixabay

Kivi je kinesko nacionalno voće. Tamo kivi zovu Jang Tao, odakle su ga misionari početkom 20-og veka preneli na Novi Zeland, a zatim se proširio celim svetom. Na Novom Zelandu je kivi dobio ime po istoimenoj ptici s tog ostrva.

Kivi zovu i biljkom večne mladosti i zdravlja, jer sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih materija koje blagotvorno deluju na ljudski organizam. Tako u 100 grama kivija ima i do 300 miligrama vitamina C, 174 miligrama vitamina A, a sadrži i velike količine vitamina iz grupe B. Osim toga ima i dosta kalcijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma i drugih minerala.

 

Pixabay

Neki nutricionisti smatraju kivi „supervoćem“, jer poseduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog lekovitog efekta na organizam.

Zahvaljujući visokovrednim sastojcima, efikasan je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga jača imunitet, štiti od prehlade, reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolje i stresa. Takođe, kivi snižava holesterol, neutralizuje slobodne radikale i uklanja toksine iz organizma.

Preporučuje se da kivi konzumirate svakodnevno, ali ne više od dva komada, jer u protivnom može izazvati alergije.

NISTE NI SVESNI KOLIKO JE KESTEN ZDRAV: Evo zašto ga obavezno moramo jesti ove jeseni

(Pančevac/Stil)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.