PREMINUO KUVAJTSKI EMIR U zemlji 40 dana žalosti

15:01

16.12.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

Preminuo je kuvajtski emir šeik Navaf al Ahmad Al Sabah, prenela je kuvajtska državna televizija. Predsednik Srbije Alekasandar Vučić uputio je telegram saučešća.

Redovan program na kuvajtskoj državnoj televiziji iznenada je prekinut čitanjem stihova iz Kurana, što je u ovoj zemlji signal moguće smrti nekog od članova vladarske porodice, prenosi Rojters.

Potom je pročitano saopštenje kuvajtskog dvora u kojem se između ostalog navodi da se „sa velikom tugom oplakuje smrt šeika Navafa al Ahmada Al Sabaha, emira države Kuvajt“.

Kuvajtski emir šeik Navaf al Ahmad Al Sabah (86) krajem novembra je hitno prebačen u bolnicu zbog bolesti, a od tada, ova mala, naftom bogata država, iščekivala je vesti o njegovom zdravstvenom stanju.

Državni mediji su ranije objavili da je šeik u martu 2021. godine otputovao u Sjedinjene Američke Države na medicinske preglede, ne navodeći o kakvim pregledima je reč.

Zdravlje lidera Kuvajta je osetljivo pitanje u ovoj bliskoistočnoj državi koja se graniči sa Irakom i Saudijskom Arabijom.

Šeik Navaf je položio zakletvu u septembru 2020. godine nakon smrti svog polubrata, šeika Sabaha al Ahmada al Džabera al Sabaha, koji je preminuo u SAD u 91. godini.

Proglašen naslednik, 40 dana žalosti u Kuvajtu

Kuvajtski prestolonaslednik šeik Mešal al Ahmad Al Sabah (83) proglašen je za emira i naslednika pokojnog šeika Navafa al Ahmada Al Sabaha, saopštio je Isa al Kandari, zamenik premijera i ministar za državne poslove, prenosi Rojters.

U Kuvajtu je proglašeno 40 dana žalosti i najavljeno trodnevno zatvaranje svih zvaničnih institucija, piše kuvajtska agencija Kuna.

Predsednik Vučić: Uveren sam da će njegov legat mudre politike i razboritog vođstva nastaviti da živi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom smrti kuvajtskog emira.

„Sa tugom sam primio vest o smrti kuvajtskog emira šeika Navafa al Ahmeda al Sabaha. Izražavam duboko saučešće porodici i prijateljskom narodu Kuvajta, uveren da će njegov legat mudre politike i razboritog vođstva nastaviti da živi“, poručio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.