NIKO KAO NOVAK! Srpski teniser izabran za šampiona svih šampiona

21:39

28.12.2023

Podeli vest:

Niko kao Novak! Srpskog tenisera francuski sportski list „L’Ekip“ izabrao je za najboljeg sportistu na svetu u godini na izmaku. Dobio je titulu „Šampion šampiona“.

– Osvajač tri grend slema (Australijan open, Rolan Garos i Ju-Es open) i finalista Vimbldona, trenutno ima najveći broj osvojenih titula (24) na grend slemovima. Pobednik je i Završnog mastersa, gde je takođe postao rekorder sa sedam osvojenih titula – stoji između ostalog u objašnjenju prilikom dodele ovog prestižnog priznanja.

Ovo je Novaku Đokoviću drugi put da bude izabran za najboljeg na planeti, jer ga je „L’Ekip“ za šampiona među šampionima izabrao i 2021. godine.

Novak je titulu osvojio impresivno, sa čak 876 poena. Daleko iza je drugoplasirani francuski plivač Leon Maršan sa 361 bodom, čak 515 manje od Novaka. Podijum na trećem mestu zatvara holandski vozač „Formule 1“ Maks Ferštapen sa 528 poena.

Četvrti u plasmanu je američki atletičar Noa Lajls (315), peti je južnoafrički ragbista Sija Kilisi (216), a šesti švajcarski skijaš Marko Odermat (197). Među prvih deset su još i takmičar u bijatlonu Norvežanin Johanes Bo (155), slovenački biciklista Tadej Pogačar (151), takođe biciklista Holanđanin Matje van der Pol (132) i norveški fudbaler Erling Holand (130).

Broj poena koje je Novak osvojio na tajnom glasanju pokazuje da mu nije bilo premca i da je najbolji među najboljima bez ikakve konkurencije.

Svake godine, od 1946, poznati francuski sportski list tradicionalno bira sportiste koji su ostvarili najveće uspehe u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Ove godine, među damama, najbolja je američka gimnastičarka Simon Bajls, sa osvojenih 812 poena. List podseća da ju je za takvo priznanje odredila činjenica da je u ovoj godini postala četvorostruka prvakinja sveta i da sada ima čak 23 titule. Posle 2016, 2018. i 2019, ovo je četvrti put da dobija isto priznanje.

Na drugom i trećem mestu su njene zemljakinje, skijašica Mikaela Šifrin (709) i plivačica Keti Ledecki (446). Španska fudbalerka Aitana Bonmati je na četvrtom mestu (345), a slede Demi Volering (Holandija, biciklizam, 246), Fejt Kipegon (Kenija, atletika, 191), Šerika Džekson (Jamajka, atletika, 153), Dženifer Ermoso (Španija, fudbal, 106), Tigist Asefa (Etiopija, atletika, 106) i Lot Kopecki (Belgija, biciklizam, 55).

NISAM REKAO DA JE NOVAK STAR Alkaraz o Đokoviću: Svaki put kada delim teren sa njim je sjajno

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.