PANČEVO Takmičenjem do boljeg poznavanja saobraćajnih propisa

11:17

30.01.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTS

U toku prošle godine u Pančevu se desilo više od 800 saobraćajnih nezgoda, a 19 osoba je poginulo. Ovi podaci ponavljaju se svake godine i jedan su od razloga što Savez vozača i auto-mehaničara Pančeva savetuje da se znanje propisa redovno obnavlja. Zato dva puta godišnje organizuju takmičenja, zimi teorijsko, a leti na poligonu.

Na pančevačkim ulicama svake godine je sve više automobila. Znanje koje vozači ponesu iz auto-škola se vremenom osipa, pa ga je neophodno obnavljati, prenosi RTS.

U januaru, kad se obeležava Dan vozača, Savez vozača i auto-mehaničara organizuje takmičenje, a najčešće bude oko 20 do 30 učesnika.

„Zato što je saobraćaj složena situacija mora da se podsete. Na primer, ko vozi 40 godina nije isti bio saobraćaj tada i danas. Radi preventive je važno“, rekao je Bora Pejić, sekretar Saveza vozača i auto-mehaničara Pančeva.

Praksa pokazuje da se više zaboravlja teorija, a važno je pratiti i promenu propisa.

Menjaju se pravila oko brzine, kazni, radnog vremena za profesionalce i mnogo toga drugog.

„Po mom mišljenju, non-stop bi trebalo raditi na edukaciji. I vozači i svi ostali učesnici u saobraćaju. Samo tako se možemo uklopiti u savremeno doba, gde se mnogo automobila pojavljuje“, naveo je Stojan Tegeltija, predsednik Saveza vozača i auto-mehaničara Pančeva.

Profesionalni vozači imaju više iskustva i obavezu da se svake godine iznova testiraju.

„Između profesionalnih i vozača amatera ima razlike, zato što su po novom zakonu oni dužni da svake godine idu na doobuku, dopunu znanja, da bi obnovili svoju CPC karticu“, istakao je Marko Birčanin, profesionalni vozač.

Savez vozača u Pančevu postoji više od 70 godina, a njihova uloga je da edukuje sve zainteresovane i radi na preventivi.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.