BIZNIS PLAN NAFTNE INDUSTRIJE SRBIJE ZA 2024. Investiciona ulaganja u PETROHEMIJU

11:42

30.01.2024

Podeli vest:

NIS

Odbor direktora NIS-a usvojio je Biznis plan za 2024. godinu, kojim su za narednu godinu planirane kapitalne investicije u visini od 59,7 milijardi dinara.

Osnovni prioritet NIS-a je obezbeđivanje stabilnog poslovanja i realizacija ključnih projekata u veoma promenljivom makroekonomskom okruženju. S tim ciljem fokusi NIS-a u narednoj godini biće stabilno snabdevanje tržišta tokom kapitalnog remonta Rafinerije nafte Pančevo, održavanje stabilnog nivoa proizvodnje nafte i gasa, pripremljenost za različite scenarije makroparametara i sprovođenje ambicioznog investicionog programa. Investicije će biti realizovane u svim biznis segmentima, uključujući i dalju sinergiju s petrohemijskim sektorom, kao i nastavak digitalizacije na svim nivoima.

U oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa fokus u 2024. godini biće na realizaciji programa bušenja u Srbiji i očuvanju visoke efikasnosti aktiviranja novih bušotina. Takođe, planirano je da budu puštene u rad dve male elektrane na poljima Banatsko Miloševo i Srpska Crnja, s ciljem monetizacije preostalih rezervi gasa. Pored toga, ovogodišnjim biznis planom u oblasti prerade sirove nafte i poluproizvoda predviđeno je sprovođenje kapitalnog remonta u Rafineriji nafte Pančevo. U planu su i rekonstrukcija industrijskog koloseka u Rafineriji, realizacija projekata s ciljem povećanja operativne efikasnosti prerađivačkih postrojenja i sprovođenje dalje digitalizacije.
U oblasti prometa planirani su dalji razvoj i modernizacija maloprodajne mreže NIS-a putem izgradnje novih objekata i rekonstrukcije postojećih stanica za snabdevanje gorivom. Takođe, u fokusu će biti rekonstrukcija naftne baze Niš i naftne baze Novi Sad. Osnovni fokus Bloka „Energetika” biće nastavak sprovođenja projekta izgradnje fotonaponskih solarnih elektrana na benzinskim stanicama i drugim objektima kompanije. Planirani su i projekti za jačanje energetske efikasnosti i smanjenje emisija zagađujućih materija. Kada je reč o petrohemijskom sektoru, NIS će nastaviti modernizaciju postrojenja u „Petrohemiji”.

U NIS-u ističu da portfolio projekata NIS-a uzima u obzir prioritet energetske tranzicije u Srbiji, te kompanija planira realizaciju projekata koji će, između ostalog, pomoći u postizanju ciljeva smanjenja emisije ugljenika na nivou Pariskog sporazuma.

(Pančevac)

KOMPANIJA NIS NASTAVLJA SA PODRŠKOM LOKALNIM ZAJEDNICAMA: Novo kombi vozilo za distribuciju hrane u Predškolskoj ustanovi Zrenjanin

15 MILIONA EVRA ZA RAZVOJ MREŽE Kompanija NIS pustila u rad 4 nove i 6 modernizovanih benzinskih stanica u 2023. godini

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.