ODRED IZVIĐAČA CRNE RODE: Uspešno organizovale „Acin memorijal“ i „Marš sećanja“

Odred izviđača ,,Crne rode'' Pančevo organizovao je svoj četvrti Acin Memorijal u sklopu kojeg su deca iz 19 udruženja iz cele Srbije naučila mnoge veštine

18:00

05.02.2024

Podeli vest:

Odred izviđača Crne rode Pančevo

Odred izviđača ,,Crne rode“ Pančevo prethodnog vikenda je organizovao svoj 6. Acin Memorijal ,,Marš sećanja“ u sklopu kojeg su ugostili 19 odreda izviđača, a domaćin je bila OŠ Mika Antić.

Na otvaranju memorijala sve učesnike pozdravila je Direktorka škole Dragana Krstić, kao i član odreda potpukovnik u penziji i izvrstan pesnik Milan Milošević, koji je pročitao pesmu koju je napisao, koja je i usvojena kao himna odreda Crnih roda.

Predstavnik hajdučko-kozačkog udruženja Srbije i Crne Gore kao i predsednik Udruženja veterana 72. Specijalne brigade Srbije, koji je svojim predivnim govorom proglasio otvorenim memorijal.

Starešina memorijala bila je Andrea Nađ, a načelnice memorijala bile su Anđela Goja, Dunja Stojanović, Daniela Jajić, Komandant Marša sećanja Miliš Jakovljević, a domaćini Nenad Bjeloš i Lejla Purkar.

Gosti marša su bili sledeći odredi izviđača:

  • ,,Subotica“ iz Subotice
  • ,,Stevica Popov“, Platićevo,
  • ,,Panter“, Beograd
  • ,,Zvezdan Nedeljković“, Obrenovac
  • ,,Raša Popov“, Beograd
  • ,,Žarko zrenjanin Uča“, Bela Crkva
  • ,,Hajduk“, Bogatic
  • ,,Čiča Janko“, Perlez
  • ,,Mihajlivac“, Čukarica
  • ,,Gučevo“, Loznica
  • ,,Izviđači Temerin“, Temerin
  • ,,Janošik“, Kovačica
  • ,,Ivo Lola Ribar“, Novi Sad
  • ,,Ratko Vujović Čoče“, Beograd
  • ,,Munje“, Beograd
  • ,,Voždovac“, Beograd
  • ,,Narodni heroj Miodrag Milovanović Lune“, Beograd
  • ,,Ruma“, Ruma
  • ,,Izvidjači Brčko distrikta iz Bosne“

Deca su u zavisnosti od uzrasta i kategorije izviđaca bili raspoređeni u različite kategorije: radoznalci,poletarci i pčelice, mlađi izviđači i planinke,stariji izviđači i planinke i brđani).

Prvog dana su organizovane sledeće aktivnosti:

  • Prva pomoć u akciji ( ekipa bi izvukla papirić sa zadatkom na kome su imali situaciju iz života sa ishodom neke povrede koju je prvo trebalo da odglume, a onda zbrinu povređenog po pravilima prve pomoći.

 

  • Čvorologija ( deca su vezbala čvorove i učili jedni od drugih što veci broj čvorova da vežu, kao i njihovu primenu). Kasnije su najbolji polagali ispred komisije od 4 člana različitih odreda da bi osvojili veštinu/veštarstvo, poznavalac čvorova, a to ni malo nije bilo lako. Najmlađi su morali da znaju šta je kanap, od čega je nastao, šta se u prirodi koristi umesto kanapa i da vežu 6 različitih čvorova, mlađi izviđači na sve to su morali da vežu 11 čvorova i da znaju njihovu primenu u životnim situacijama, a najstariji da vežu 21 čvor. Na kraju su svi pravili panoe sa što više različitih čvorova.

 

  • Deca su crtala i pisala na pripremljenom kalendaru, pravili su izviđački kalendar : svaki mesec je imao crtež koji ih je podsećao na određenu aktivnosti izviđača. Na primer na nedelju sećanja na Baden Pauela u februaru ili na 2. avgust dan izvidjačke marame u svetu.

 

  • ,,Orejntiring“ je samo jedna od mnogih disciplina izviđača koju su imali i održali posle rucka u Narodnoj basti, gde je ucestvovalo 40 ekipa u 3 kategorije. Imali su 8 baza, kartu , postavljene prizme i predivno su se proveli.

 

U nedelju je organizovan Marš sećanja u okviru koga su imali nove zadatke.

Nakon postrojavanja i obraćanja načelnika saveza izviđaca Srbije Marka Ivoševića kolonu je poveo komadant marša Miloš Jakovljević ka prvom odredištu, kasarni Ratko Nemanjić. Kolona od 200 učesnika izviđača i 50 učesnika učenika Medicinske škole Pančeva sa dve nastavnice prošla je kroz naselja Strelište, Tesla i Kotež do kasarne.

Tamo ih je dočekao potpukovnik Goran Vidaković, ispred Komande 72, gde su predstavnici odreda i dva gosta položili venac i izviđačku maramu u čast svim veteranima. Vojnici Specijalne 72. brigade za specijalne operacije sve učesnike su sa osmehom i ogromnim poštovanjem dočekali i poslužili toplim čajem. Kolona je zatim nastavila ka krajnjem odredištu do ,,Stratišta“. Kod spomenika su kolonu marša dočekali predstavnici Zavoda za spomenike i kulturu Pančeva, kao i Srđan Božović, predstavnik Muzeja Pančeva, koji su pričali o istoriji i sledu događaja za koje je povezan spomenik. Na kraju je pesnik Milan pročitao pesmu.

Kolonu marša su obezbeđivali patrola Crvenog krsta Pančeva, koja izviđačima pomaže u svim aktivnostima, zatim veterani 72. brigade, koji su bili raspoređeni celom dužinom kolone zbog bezbednosti učenika i policija Pančeva, koja je pomogla da svaki pešački obezbedi sigurnim prelazom i svaku neobezbeđenu putanju bezbednom trasom,kao i da učesnici marša i vozači budu bezbedni.

Od spomenika do škole obezbeđen je kombi prevoz za sve učesnike putem projekta ekologije ,,izvidjaci na 3 eko baze Panceva“ Opštine Pančevo.

Deca uzrasta od 5 do 10 godina nisu išla na marš, već su u školi imali više aktivnosti poput toga da naprave svog heroja od plastelina i razne izviđčke igre.

Aktivnost je svečano zatvorena u podelom zahvalnica svim učesnicima, sponzorima i prijateljima odreda. Na zatvatanju je izviđačima Crnih roda priređeno iznenađenje od strane i predstavnika kabineta Ruskog bojnog ATS jer su za ručak pravili rusko tradicionalno jelo heljdinu kašu sa mlevenim mesom.

(Pančevac)

IZVIĐAČI PANČEVA I KOVAČICE ZAJEDNO NA SMOTRI U ZAJEČARU Razvijaju motorne funkcije, spretnost, usvajaju veštine i uče da budu korisni članovi zajednice! FOTO

ODRŽAN MEMORIJAL ALEKSANDAR ACA STANKOVIĆ: Po čemu će izviđači pamtiti vikend u Pančevu! Promovisali i novi sajt Roda

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.