VAKCINA PROTIV VELIKOG KAŠLJA I ZA TRUDNICE Od naredne godine primaće je i osmaci

08:30

08.02.2024

Podeli vest:

printscreen/youtube/RTS

Imunitet stečen vakcinacijom protiv velikog kašlja slabi nakon četiri godine, a smatra se da 5 do 10 godina nakon poslednje vakcine faktički ga nemamo, izjavila je dr Slavica Maris iz Zavoda za javno zdravlje u Beogradu. Ona je objasnila da sada za trudnice nema vakcina protiv velikog kašlja, ali da bi trebalo da je imamo od sledeće, 2025. godine.

Tako bi od naredne godine, pored osmaka, četvrtom dozom koja se uvodi, mogle da se zaštite i trudnice u trećem trimestru i tako zaštite bebu do primanja prve doze.

– Veoma je značajna vakcinacija trudnica u poslednjem trimestru trudnoće jer na taj način majka štiti svoju bebu do primanja prve vakcine u prva ta dva meseca. Za sada ove vakcine nema u našoj zemlji, ne može da se kupi, ali očekujemo da će je od sledeće godine biti – rekla je dr Maris za RTS.

Ona je navela da je jedan od razloga širenja velikog kašlja jeste nedovoljan obuhvat vakcinisanih koji se na teritoriji Beograda kretao između 80 i 90 procenata prethodnih godina, a preporučeno je 95 odsto.

„Moramo naglasiti da imunitet nakon ove vakcine slabi nakon četiri godine, a smatra se da od 5 do 10 godina nakon poslednje vakcine faktički i da ga nemamo. Tako da su ta deca, to su upravo ovi tinejdžeri koji su najviše oboleli, uzrasta 12, 13 i 14 godina, koji su svoju poslednju vakcinu primili u drugoj godini života“, navela je dr Maris.

Od naredne godine je planirano da se ova vakcina primi i u osmom razredu osnovne škole, a do onda je potrebno da se ponašamo odgovorno, pre svega kako bismo zaštitili najmlađe koji još nisu ni mogli da budu vakcinisani.

„Izbegavanjem kontakta sa osobama koje imaju neko akutno respiratorno oboljenje, izbegavanjem boravka u prostorijama gde je veći broj ljudi, nošenjem maske, što češćim provetravanjem, pranjem ruku i jačanjem imuniteta“, rekla je dr Maris.

(Pančevac/Telegraf)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.