„ZLATNA KNJIGA“ ZA JERKOVA: Beogradski profesor dobitnik nagrade Biblioteke Matice Srpske

11:02

18.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT/Компас

Dobitnik nagrade „Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske“ za 2024. godinu je dr Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu. Odluku o dobitniku nagrade doneo je, nakon javnog poziva, žiri za dodelu ove nagrade, u sastavu dr Milan Micić (predsednik), dr Zoran Đerić i mr Gordana Đilas.

Aleksandar Jerkov je rođen 1960. godine u Beogradu. Diplomirao je na Grupi za jugoslovenske književnosti sa opštom književnošću Filološkog fakulteta u Beogradu. Na istom fakultetu odbranio je magistarsku, a potom i doktorsku tezu.

Profesor Jerkov predaje na Filološkom fakultetu u Beogradu predmete vezane za srpsku književnost dvadesetog veka i posebne kurseve na masteru i doktorskim studijama. Predaje teoriju kulture, savremenu hermeneutiku i teoriju književnosti, a vodio je predmete na postdiplomskim i doktorskim programima u zemlji i inostranstvu.

Pored akademske karijere, bio je urednik više književnih časopisa i izdavačkih kuća. Za književnu kritiku, koju objavljuje od 1977. godine, dobio je više nagrada. Objavio je niz knjiga i antologija. Kao upravnik Univerzitetske bibloteke Jerkov je rukovodio velikim brojem projekata od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Nagradu „Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske“ čine povelja, plaketa, okrugli sto o delu dobitnika i zbornik radova s okruglog stola. Povelja i plaketa biće uručene prilikom proslave Dana Biblioteke Matice srpske, 30. aprila 2024. Okrugli sto će biti održan u novembru ove godine, nakon čega će biti objavljen i zbornik radova.

(Pančevac/RTV Vojvodine)

NAGRADA GRADA BEOGRADA: Branko Anđić ovogodišnji laureat za književnost

NAGRADA GRADA BEOGRADA: Priznanje Darku Lungulovu za film „Ju grupa – Trenutak sna“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.