DOLOVO: Vremeplovom se vratili u pijacu iz antičkog doba

Fondacija „Neozoik“, koju čini grupa mladih arheologa priredila s decom iz OŠ „Aksentije Maksimović“ iz Dolova rekonstrukciju pijace iz vremena antike

18:03

23.04.2024

Podeli vest:

Foto: Fondacija "Neozoik"

Nesvakidašnji događaj pod nazivom „Pijačni vremeplov“ održan je Dolovu u subotu, 20. aprila, na trgu ispred Doma kulture „25. maj“.

Naime, tom prilikom je Fondacija „Neozoik“, koju čini grupa mladih arheologa priredila s decom iz OŠ „Aksentije Maksimović“ iz Dolova rekonstrukciju pijace iz vremena antike, koja je imala za cilj da oživi trgovanje robom između Sarmata iz (severnog) Barbarikuma i Rimljana, koji su živeli uz Dunav, tadašnji Limes.

Organizatori su pripremili replike rimskih novčića, koje su prolaznicima delile devojčice u antičkim odorama, da bi „ušli u pijačni vremeplov“ i s tim novčićima kupovali su robu, koju su za ovu priliku pripremili učenici dolovačke škole.

Ovom finalu projekta „Pijačni vremeplov“ prethodile su petodnevne radionice u martu, čiji je cilj bio je da upozna decu sa arheološkim nasleđem Sarmata, koji su na mestu sadašnjeg Dolova boravili od 2. veka nove ere.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Neozoik (@neozoik_fondacija)

U okviru radionica, deca su stvarala nakit i posude od gline po uzoru na sarmatske predmete iz pomenutog perioda, pripremajući ih za završni događaj projekta „Pijačni vremeplov“.

Tokom samog završnog događaja, među antičkom robom, pored predmeta nastalih na pomenutim radionicama (ogrlice, narukvice, prstenje, minđuše i posude od gline), našli su se i voće i povrće (limun, jabuke, luk, kupus, proso, sočivo, leblebije,…), na specijalno dekorisanim tezgama za ovu priliku sa keramičkim posudama i pletenom trskom, u duhu antike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Neozoik (@neozoik_fondacija)

Ovako osmišljena trgovina, imala je za cilj da oživi prohujalo vreme stvarajući svest kod dece o kulturno-istorijskom nasleđu i kulturno-turističkom potencijalu arheoloških nalazišta u ataru mesta Dolovo.

Posredni cilj projekta bio je da se kroz dečje radionice I ostalim stanovnicima skrene pažnja na zanimljivost i važnost kulturnog nasleđa, kao i na koji način je prošlost ugrožena u sadašnjem dobu. Održivost projekta Fondacije Neozoik, ogleda se u mogućnosti da ova aktivnost preraste u dečiji arheološki festival koji bi se mogao svake godine održavati u Dolovu.

Organizatori se zahvaljuju lokalnoj zajednici u Dolovu na podršci u realizaciji projekta, a pre svega institucijama kao što su Mesna zajednica „Mita Vukosavljev“, OŠ „Aksentije Maksimović“, JKP „Dolovi“ i Dom kulture.
Projekat je podržala Lokalna fondacija Pančevo kroz program „Ideje koje pokreću promene“.

(Pančevac/J. Filipović)

DOLOVO JE POEZIJA, a Galerija VASICA centar kulturnih dešavanja

DOLOVO: Nastavljen projekat „Dolovo je poezija“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.