TAMIŠ Besplatne analize zemljišta

Istraživačko-razvojni Institut „Tamiš” iz Pančeva vrši besplatne analize plodnosti obradivog zemljišta tokom leta i jeseni 2024. godine

14:29

12.07.2024

Podeli vest:

Gradska uprava

Pravo na besplatnu analizu poljoprivrednog zemljišta imaju sva fizička i pravna lica koja imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, kao i domaćinstva koja još uvek nisu registrovala svoja gazdinstva. Svi oni imaju pravo na besplatnu analizu i preporuku đubrenja za četiri uzorka zemljišta, a zahtev za analizu podnosi lice na koje se vodi parcela.

Ovo je važno jer su analize zemljišta jedan od uslova pri apliciranju za različite podsticaje, pa će ova akcija uštedeti novac proizvođačima i olakšati im posao pri prijavi na konkurse. Osim toga, redovna kontrola plodnosti je i zakonska obaveza svih korisnika poljoprivrednog zemljišta. Cilj je pružanje podrške poljoprivrednim proizvođačima da unaprede svoju biljnu proizvodnju.

Važno je znati i da se agrohemijske analize sprovode sa ciljem očuvanja plodnosti zemljišta i postizanja visokih i stabilnih prinosa uz racionalnu i pravilnu primenu mineralnih đubriva, kako bi se ostvarila i željena zarada. Zahvaljujući rezultatima agrohemijskih analiza zemljišta, moguće je za naredne četiri godine, pružiti precizne poreporuke o primeni agrotehničkih mera, primeni tačnih vrsta i količina đubriva, ali i o uspostavljanju adekvatnog plodoreda na parceli.

Direktne koristi koje proizvođači imaju su: potpuno besplatna agrohemijska analiza obradivog zemljišta, pružena stručna preporuka za adekvatnu primenu đubriva na osnovu dobijenih rezultata laboratorijskih ispitivanja čime se smanjuju troškovi proizvodnje, povećava prinos useva i uspostavlja ekonomska održivost proizvodnje na gazdinstvu, kao i učešće na edukacijama na kojima će se sumirati efekti sprovedenih analiza i pruženih preporuka, a sve u cilju unapređenja proizvodnje.

Ove aktivnosti su finansirane sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije u okviru projekta „Unapređenje biljne poljoprivredne proizvodnje kroz kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i praćenje sprovođenja preporuka i saveta”.

Sve informacije kao i potrebno uputstvo možete videti na sajtu Instituta www.institut-tamis.rs ili čuti pozivom na brojeve: 013 / 313 -092 i 064 / 881 – 4406.

(Pančevac / S. T.)

Srpske njive obrađuju stari traktori – kako do nove mehanizacije

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Subvencije za priplodna grla, izgradnju novih i rekonstrukciju starih ribnjaka

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.