NE GASITE KLIMU PO OVIM VRUĆINAMA? Tu je precizna računica po satu potrošnje

11:00

21.07.2024

Podeli vest:

Klima uređaj pexels
pexels-jakub-zerdzicki

Klima uređaji su popularan izbor za osvežavanje tokom toplotnih talasa, ali istovremeno su i veliki potrošači električne energije.

Računanje potrošnje klima uređaja nije tako jednostavno kao što se često misli, jer ne možemo jednostavno množiti snagu uređaja sa brojem radnih sati. Klima uređaji su popularan izbor za osvežavanje tokom toplotnih talasa, ali istovremeno su i veliki potrošači električne energije, što mnoge brine zbog troškova struje, posebno leti.

Potrošnja klima uređaja po satu
Kao što smo rekli, potrebno je razlikovati dva načina rada klima uređaja – prvi je postizanje željene temperature, a drugi je održavanje željene temperature.

Potrošnja klima uređaja po satu razlikuje se zavisno o tome postiže li klima uređaj željenu temperaturu, pri čemu radi maksimalnom snagom; ili održava željenu temperaturu pri čemu radi smanjenom snagom.

Uzmimo primer od klima uređaja snage 3,5kW.

Potrošnja klima uređaja po satu bila bi:
1,2kW * 11,955 din/kWh = 14,34 din po satu pri postizanju željene temperature
350W * 11,955 din/kWh = 4,18 dinara po satu pri održavanju željene temperature

Napominjemo da smo za cenu kWh uzeli obračun po jednotarifnom merenju u Plavoj zoni (351-1600 kWh) na dan.

Za vreme niže tarife ta cena pada.

Cene struje mogu varirati u zavisnosti od tarifa i energetske efikasnosti uređaja, pa je važno uzeti u obzir spoljne i unutrašnje temperature kao i veličinu prostora koji klima uređaj hladi. Preporučuje se postavljanje optimalne temperature kako bi se smanjila potrošnja električne energije, izbegavajući ekstremne podešavanja koja prisiljavaju uređaj na maksimalan rad.

Kako smanjiti potrošnju električne energije klima uređaja?
Sada kada smo upoznati s načinom rada klima uređaja, možemo zaključiti koji su najbitniji faktori uštede elektične energije klima uređaja:

Visok nivo energetske efikasnosti (A++ ili A+++)
Temperatura podešena prikladno – Izuzetno niske ili visoke temperature rezultirat će neprestanim radom klima uređaja maksimalnom snagom, ne postavljajte željenu temperaturu kao 18C!

Snaga klima uređaja prikladna prostoru – Slabiji klima uređaji morat će duže vrijeme (ili neprestano) raditi na maksimalnoj snazi kako bi postigao temperaturu održavanja, za koju će ponovno morati koristiti više električne energije.

(Pančevac)

Dani žetve poslednjeg julskog vikenda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.