UPOZORENJE TURISTIMA U GRČKOJ Hara novi soj korone: Ponovo uvode maske i testove, ovde važe pooštrene mere

22:00

24.07.2024

Podeli vest:

RINA

Tokom poslednjih 20 dana znatno se povećao broj obolelih od koronavirusa izveštavaju grčke zdravstvene vlasti, a Nacionalna organizacija za javno zdravstvo deli besplatne testove.

Turistima iz Velike Britanije koji idu u Grčku izdao je hitno upozorenje upravo zbog širenja novog soja Covida pod nazivom „FLiRT“.

Upozorenje je izdato pošto su grčki zvaničnici zabeležili rast broja obolelih od 44 odsto, usled čega su bolnice u Atini ponovo uvele obavezno nošenje zaštitnih maski. Pojedine bolnice osim obaveznog nošenja maski uvele su i obavezno testiranje posetilaca.

Porast smrtnih slučajeva

Između 8. i 14. jula u Grčkoj je u bolnice primljeno 669 novoobolelih od koronavirusa. U proseku tokom poslednje četiri nedelje bilo je 464 obolelih u bolnicama. Istovremeno, registrovano je i 26 smrtnih slučajeva za nedelju dana ovog meseca piše Miror.

U upozorenju turistima se navodi da bi oni koji su osetljivi na infekcije poput koronavirusa, naročito stariji, trebalo da budu oprezni i brzo reaguju već na prve simptome zaraze. Zdravim osobama koje sumnjaju da imaju koronu savetuje se da izbegavaju kontakt sa ugroženim kategorijama kako bi se sprečilo širenje virusa.

Jučer se sastao Zdravstveni odbor ISA, a predsednik Gorgos Patulis naveo je da je veliki porast slučajeva u poređenju sa istim periodom prošle godine. Upozorio je da je sezona godišnjih odmora posebno osetljivo vreme zbog velikog broja ljudi koji dolaze u zemlju.

I Bugarska na oprezu

Medicinski radnici veruju da će se rast broja obolelih nastaviti do kraja jula. Bugarska, koja se graniči sa Grčkom, takođe je izdala upozorenje svojim državljanima koji planiraju da idu na odmor na jug.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ranije je saopštila da kovid nije pobeđen i da u proseku nedeljno u svetu od ovog virusa umire oko 1.700 osoba. Istovremeno se smanjuje broj vakcinisanih među starijima i zdravstvenim radnicima, koji su prvi na udaru.

(Pančevac/Novosti)

Ponovo gori brdo Gorica: Vatrogasci hitno upućeni na teren, bore se sa vatrenom stihijom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.