STARČEVO: Održana sedma „Čajanka“ u muzeju uz mnogo zanimljivih priča

12:00

31.07.2024

Podeli vest:

Foto: Starčevačke novine

Sedma „Čajanka“ u starčevačkom muzeju održana je u nedelju, 28. jula, u okviru manifestacije „Dani druženja“ i izazvala veliko interesovanje publike.

Veče je započelo pričom o voćarstvu, vinogradarstvu i destilaciji iz iskustva Božidara Dimitrića na njegovom poljoprivrednom gazdinstvu uz osvrt na to kako je nekada u Starčevu bilo znatno više vinograda i voćnjaka.

Zatim je o mažoret plesu govorila Bogdana Kelča, trener Plesnog studija „Lana“ koji pohađaju i starčevačke devojčice od kojih su dve pokazale publici kako mažoretkinje rukuju štapom.

Reč je potom pripala Danijeli Ratkov Žebeljan, nastavnici hemije, koja se već sedam godina bavi gajenjem mikroklica i mikrobilja na poljoprivrednom gazdinstvu „Grina“. Zajedno sa sprugom Nenadom približila je prisutnima način gajenja i nutritivne vrednosti ovog bilja, ali i proizvode koje sama pravi kao što su matični sokovi od žitnih trava i biljni sirevi od pšenice i pasulja.

Na kraju je Mirko Stojić ispričao mnogo zanimljivih priča o lovstvu, a publiku je i nasmejalo nekoliko anegdota ovog pasioniranog lovca i člana Lovačkog udruženja „Jarebica“ iz Starčeva.

Izlaganje svakog gosta je pratila video prezentacija, a veče je završeno uz degustaciju mikroklica i mikrobilja „Grina“.

Zajedničko gostima je da su iz različitih uglova promoteri zdravog načina života i ljubitelji prirode, tako da su se složili da ono što nam nedostaje su šume i da moramo raditi na sadnji drveća u budućnosti.

Ovo je treća sezona kako se održavaju „Čajanke“ u galeriji  muzeja u letnjim mesecima s ciljem da se čuje čime se zanimljivim bave Starčevke i Starčevci, ali i da dođe do razmene kreativnih ideja, korisnih saveta i inicijativa uz šoljicu čaja.

(Pančevac/J. Filipović)

STARČEVO: Dodeljena priznanja ,,Zaslužni Starčevac“

STARČEVO: Održana treća Noć muzeja uz koncert Muzičke škole „Jovan Bandur“ i otvaranje neolitske kuće

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.