DANAS slavimo Prepodobnog Jakova Ispovednika! AKO IMATE PROBLEMA SA UČENJEM OBAVEZNU URADITE JEDNU STVAR!

08:32

03.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT/SPC

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 3. aprila, obeležavaju Svetog Jakova Ispovednika. Mesto rođenja Svetog Jakova nije poznato, kao ni mesto njegovog episkopstvovanja, ali ono što se zna je da je živeo po Hristovim zakonima u postu i molitvi.

U vreme Kopronimovo pretrpeo je velike muke od ikonoboraca: glad, tamnicu i porugu svake vrste. Potom je predao dušu Bogu kome je verno služio tokom života. Živeo je i stradao u 8. veku.

Veruje se da svi koji imaju problem sa učenjem, treba danas da se pomole. Tropar (glas 8):

Nastavniče Pravoslavlja, učitelju pobožnosti i čistote, svećnjače vaseljene, bogonadahnuti ukrasu arhijereja, Jakove premudri, učenjem tvojim sve si prosvetio, sviralo duhovna, moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Napominjemo da je u toku Uskršnji post.

Veruje se da je prva osoba koja je postila pred Uskrs bio sam Isus Hrist, jer se on pre smrti uzdržavao od hrane i pića. Potom su njegovi sledbenici pred praznik kojim se slavi njegovo vaskrsenje počeli da poste.

Telesni post odnosi na udržavanje od alkohola i hrane životinjskog porekla, ali ništa manje važan nije duhovni post, koji se odnosi na odricanje od grešnih i zlih misli.

Trebalo bi naglasiti da je Uskršnji post najstroži i da baš retko dozvoljava vino, a još ređe ribu. Riba je dozvoljena da se jede samo na Cveti i Blagovesti, 28. odnosno 7. aprila. Mahom se posti a vodi, a ovde pročitajte kada se posti na ulju.

(Pančevac/Telegraf)

GRADSKA BIBLIOTEKA Promocija knjige „Zemlja iza božjih leđa“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.