GASTRONOMIJA: „Naši slovenački specijaliteti”

Manifestaciji je prisustvovala Goranka Krošelj, zamenica ambasadora Republike Slovenije u Beogradu, a pre ručka je bila organizovana poseta rumunskoj i srpskoj pravoslavnoj crkvi, arhitektonskim biserima Deliblata i ovog kraja

12:10

11.09.2024

Podeli vest:

Privatna arhiva

Udruženje Slovenaca „Logarska dolina” iz Pančeva, odnosno njegova podružnica u Kovinu, pre nekoliko dana sedmi put je organizovalo kulturnu manifestaciju „Naši slovenački specijaliteti”. Program ovog gastronomskog događaja priređen je na poznatom jezeru Kraljevac kraj Deliblata. Manifestaciji je prisustvovala Goranka Krošelj, zamenica ambasadora Republike Slovenije u Beogradu, koja je pozdravila prisutne.

Potom je predsednica opštine Kovin Violeta Ocokoljić istakla da će lokalna samouprava i dalje pomagati i podržavati rad pripadnika nacionalnih manjina. Ispred Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji gostima se obratio Saša Verbić, koji je rekao da mu je zadovoljstvo što opet može da prisustvuje manifestaciji od velikog značaja za slovenačku manjinu koja živi na ovim prostorima i što se slovenačka kultura i tradicija popularišu i putem gastronomije. Među gostima je bila i dr Milena Spremo, koja vodi tečaj slovenačkog jezika sa elementima kulture u Pančevu i Kovinu.

Pre ručka je bio organizovan obilazak kulturnih znamenitosti Deliblata, a posebno je bila interesantna poseta rumunskoj i srpskoj pravoslavnoj crkvi, arhitektonskim biserima ovog kraja. Usledilo je nezaboravno druženje i uživanje u specijalitetima spremanim po recepturama slovenačke regije Štajerska. Za odličan meni su se pobrinuli učenici i profesori kuvarskog smera Srednje stručne škole „Vasa Pelagić” iz Kovina, uz asistenciju članova Udruženja i gostiju iz nekoliko gradova u Srbiji gde deluju slovenačka društva, a goste su usluživali učenici i profesori konobarskog smera iz iste škole.

Predsednik Udruženja Slovenaca „Logarska dolina” Josip Veber rekao je da je veoma zadovoljan što se i ove godine pozivu organizatora odazvao veliki broj gostiju i da će ih sledeće godine biti više pošto će doći i predstavnici ostalih škola iz regiona koje imaju ugostiteljske smerove.

Organizaciju manifestacije su pomogli Kancelarija Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu, Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, Opština Kovin, Turistička organizacija Pančeva i park prirode „Kraljevac”.

(Pančevac / S. T.)

KONZULARNI DAN U PANČEVU

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.