ŠTUKIJADA: Domaći takmičari uzeli sva tri prva mesta

Rezultati su pokazali da je najbolji bio tandem mlađih jabučkih pecaroša, koji su činili Nemanja Nastasović i Nenad Stavreski

11:15

21.10.2024

Podeli vest:

Foto: Jordan Filipović

Treća „Štukijada“ na Tamišu, u delu kod Jabuke, uspešno je okončana u nedelju, 20. oktobra, i uprkos tome što vremenski uslovi nisu bili pretereano naklonjeni takmičarima, jer duvala je prilično jaka i neugodna košava, ali to ni omelo 44 sportska ribolovca da se nadmeće u hvatanju tih visprenih riba grablljivica tehnikom džigovanja.

Oni su, prema zamisli organizatora manifestacije Udruženja građana „Tamiš u Jabuci“ i Mesne zajednice Jabuka, bili raspoređeni u 22 čamaca i takmičili su se kao parovi, a na kraju je ipak nilo nešto i ulova, koji je nakon merenja odmah vraćan u vodu.

A rezultati su pokazali da je najbolji bio tandem mlađih jabučkih pecaroša, koji su činili Nemanja Nastasović i Nenad Stavreski. I preostala dva mesta su zauzeli domaći takmičari: drugi su bili Đura Bjedović i Zlatko Trengovski, a treći Blagoja i Stefan Ruvčevski.

Pored toga, nagrade za učešće dobila su i deca Đorđe Veličković i Vuk Krstić.

Foto: Jordan FilipovićFoto: Jordan Filipović

Jedan od pobednika, Nemanja Nastasović, izrazio je zadovoljstvo rezultatom, kao i konkurencijom na „Štukijadi“, jer ovog puta je bio izuzetno dobar odziv.

– Riba je dobro radila, ako se zna da je veliki vodostaj, pa smo tako ulovili dve štuke od preko 50 centimetara, iako je bilo i par „padanja“. Inače, redovno pecamo na Tamišu, a posećujemo i Dunav, Savu, Tisu i druge reke. Ipak, naš Tamiš je jedinstven pre svega zbog prirode i mira. Ima i dovoljno ribe, počev od bele ribe i deverike, do štuke i šarana, kojeg najviše volimo da pecamo, pa smo imali i primerke od preko 10 kilograma. Te borbe su posebna priča i uglavnom traju i po nekoliko desetina minuta, naročito kada se plen zavuče ispod panjeva. Kao sportski ribolovci poštujemo reku i njena pravila, jer retko ko ima ovakvu lepotu, pa je treba sačuvati i za generacije koje dolaze – kaže Nemanja.

 

Njegov partner iz čamca dodaje da bi priobalje trebalo da bude bolje održavano.

– Obala je prilično zarasla i valjalo bi neko da reaguje na to, jer ima mnogo trave i ševara. Zbog toga se plašimo da će za nekoliko godina Tamiš da uraste i bude kao jedan kanal. Stoga bi dobrodošlo i odmuljavanje. Nama pecaročima koji imamo čamce nije problem, ali oni koji ga nemaju i pecaju sa obale već sada nije lako da priđu vodi. Apelujemo i na sve koji dolaze na reku da ne bacaju smeće – poručuje Nenad.

Foto: Radovan ĐerićFoto: Radovan Đerić

Prema rečima jednom od glavnih organizatora, Slobodana Ilića, učesnici su bili mahom iz Jabuke, Pančeva i okoline, kao i jedan čamac iz Beograda, a pecalo se od duž Tamiša od izletišta Skela do plaže „Kod Gulija“, na stazi dugoj oko četiri kilometara. Procedura je bila takva da takmičar kada uhvati ribu, mahne rukom ili zove telefonom kontrolu, nakon čega se ulov vraća u vodu.

 

– Prezadovoljni smo odzivom, iako nas vreme nije poslužilo, duvao je vetar, a i voda je veoma visoka za lov na štuku. Ipak, bilo je ulova, pa i nekoliko primeraka iznad mere. Cilj nam je bio i da se očuva tehnika džigovanja, što je neka vrsta lova na grabljivice, koje se uglavnom odvija iz čamca, iako može i sa obale. Najbolje je koristiti živi mamac, što je ove godine bilo dozvoljeno, pored veštačkog. Ribolovci najviše traže ribu u granju i drugim skrivenim mestima, pa je strpljivost je neophodna, kao i tajmind kad riba uhvati kedera, jer možda nekad nije gladna pa se samo igra. Jednostavno, treba imati osećaj za to kada je pravi udarac – navodi Ilić.

Foto: Jordan FilipovićFoto: Jordan Filipović

Organizatori su spremili i vredne nagrade u vidu pehara i pecaroških kompleta, a priredili su i „treće poluvreme“ uz iće i piće.

Na kraju su svi učesnici listom složili da je suština ovog okupljanja bila boravak na reci u predivnoj tamiškoj prirodi, kao i druženje sa kolegama pecarošima.

(Opštirnije u štampanom izdanju „Pančevca“)

(Pančevac/J. Filipović)

ŠTUKIJADA U JABUCI: Od ulova važnije druženje i boravak na reci

NEVREME IM NIŠTA NE MOŽE Pogledajte u kojim uslovima je održana Štukijada, ali njih dvadesetorica upornih su uživali FOTO i VIDEO

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.