SUŠA I MRAZ PREPOLOVILI OVOGODIŠNJI ROD JABUKA: Darko iz Miokovaca umesto 12 stavio samo 5 tona u gajbice i sprema ih za Rusko tržište

11:25

06.10.2022

Podeli vest:

Darko Topalović
Foto:RINA

Berba jabuka je u punom jeku, a sudeći prema izjavama voćara iz sela Miokovci kod Čačka ove godine će i berači, ali i vlasnici parcela imati duplo manje posla. Pogođena mrazom i sušom rod jabuka je prepolovljen, ali ono što je opstalo je odličnog kvaliteta.

„Očekivao sam da ću u mom voćnjaku imati preko 12 tona jabuka, međutim u gajbice sam stavio samo pet. Vremenske turbulencije su desetkovali rod jabuke i zato su količine dosta manje. Ono što je preživelo mahom ide u prvu klasu“, rekao je za RINU Darko Topolavić iz sela Miokovci.

Foto:RINA

Otkupna cena za jabuke u svežem stanju kreće se oko 35 dinara, dok je cena za drugu klasu i jabuke padalice kao i svake godine dosta niža.

– Oni koji su je odmah u svežem stanju predavali davali su je po toj ceni od oko 30 dinara za kilogram i gajbice sa njima, dok oni koji su imali uslove da je skladište u hladnjačama čekaju neku bolju cenu na zimu kada je nestašica na tržištu. Mi našu jabuku kao i svake godine stavljamo u hladnjače i spremamo za evropsko ali i za rusko tržište, kaže ovaj poznati čačanski voćar.

Foto:RINA

Ovogodišnja situacija sa jabukama samo još jednom dokazuje da je zarada u fabrikama pod otvorenim nebom poprilično neizvesna i da zavisi od niza faktora. Ipak, voćari se snalaze na razne načine, pa kad podbaci jedna kultura te godine gubitke nadomeste sa drugom voćnom vrstom.

– Možda ova godina nije bila sjajna kada je jabuka u pitanju pa smo se „vadili“ na druge kulture kao što je trešnja koja je imali odličnu cenu, rod ali i kvalitet. Dobro smo prošli i sa šljivom, koju zbog roda koji je ove godine bio odličan nismo stigli sve ni da pokupimo a kamoli da predamo – zaključio je Topalović.

Foto:RINA

RINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.