MUP učestvovao u akciji EVROPOLA povodom kol centar prevara! UHAPŠENA 21 OSOBA

16:17

02.05.2024

Podeli vest:

MUP Srbije

Najmanje 21 osoba privedenaje u Nemačkoj, Albaniji, BiH, na tzv Kosovu i u Libanu, u policijskoj akciji „Pandora“  koja je sprovedena uz podršku Evropola, tokom razbijanja mreže 12 kol centara koji su osumnjičeni za prevaru hiljada ljudi, saopštio je danas Evropol.

U saopštenju se navodi da je u operaciji „Pandora“, koja je sprovedena 18. aprila,  ugašeno 12 pozivnih kol centara osumnjičenih za prevare, a zaplenjeni su njihova dokumenta i imovina.

Kako se ističe prevare su uključivale lažne policijske pozive, investicione prevare i  „ljubavne“ prevare, a rad kol centara organizovalo je 39 osoba.

Prevare u naplati dugova uglavnom su vršene iz BiHercegovine, pozivi u vezi sa prevarama u onlajn bankarstvu upućivani su sa tzv Kosova, dok su prevaranti iz oblasti  investicija zvali uglavnom iz Albanije, a kriminalci specijalizovani za prevare sa pripejd karticama zvali su iz Libana.

Nemačka policija je prisluškivala više od 7.500 poziva kol centara u kojima je pređena granica za pokretanje krivičnog postupka, a potencijalna šteta od tih prevara iznosila bi više od 10 miliona evra, napominje Evropol.

Nemačka istraga velikih razmera prerasla je u operaciju „Pandora“, a počela je kada je blagajnik banke u Frajburgu u Nemačkoj u decembru 2023. otkrio da je jedan klijent te banke postao žrtva prevare lažnih policajaca koji su ga zvali iz kol centra zbog čega je on hteo da podigne više od 100.000 evra u gotovini.

Bankar je tada obavestio pravu policiju koja je sprečila klijenta da preda novac prevarantima nakon čega su oni uhapšeni.
Istražitelji su ubrzo otkrili da se telefonski brojevi koje su koristili počinioci mogu dovesti u vezu sa više od 28.000 prevara u više zemalja preko kol centara.

Prevaranti su se predstavljali kao bliski rođaci, zaposleni u banci, agenti za korisničku podršku ili policajci, navodi Evropol.
(Pančevac/Mup Srbije)

HITNO UPOZORENJE RHMZ-a! U naredna 2 sata PROMENA VREMENA!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.