OTVORENA NOVA ZGRADA AMBASADE SRBIJE U VAŠINGTONU Đurić: To je još jedan dokaz dobrih odnosa dve zemlje!Eskobar: Naši odnosi nikada nisu bili bolji

09:52

12.10.2022

Podeli vest:

 

U centru Vašingtona, nedaleko od Bele kuće, sinoć je otvorena Ambasada Republike Srbije. To je, kaže ambasador Marko Đurić, još jedan dokaz dobrih odnosa dve zemlje.

Nova zgrada srpske ambasade u Vašingtonu, koju je Republika Srbija kupila u februaru sinoć je i zvanično otvorena.
„U godini u kojoj obeležavamo 140. godina odnosa između Srbije i Amerike, što je kruna napora u prethodne dve godine da približiimo naše dve zemlje. Naravno, u tom periodu i srpski fokus je udvostručen, suštinski su rasli i naši ekonomski odnosi“, rekao je ambasador Marko Đurić.

Prema njegovim rečima, uprkos svetskoj krizi obrt između Srbije i SAD je gotovo udvostručen.

„Ono što nije valjalo u prošlosti, ono što su bile greške u prošlosti u budućnosti ćemo da ispravimo, i zato hor sastavljen od srpske dece u narodnim nošnjama, koji je večeras u srpskoj ambasadi u Vašingtonu izveo srpsku i američku himnu, govori o prošlosti ali i budućnosti srpsko-američkih odnosa“, rekao je Đurić.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je, govoreći na svečanosti, rekao da pozitivni primeri saradnje iz istorije srpsko-američkih odnosa treba da budu isticani, kako bi se ispravile pogrešne percepcije koje smo u proteklim decenijama stvorili jedni o drugima.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je, izrazivši zadovoljstvo zbog unapređenja saradnje u oblasti kulture, konstatovala da je važno da savremena srpska umetnička scena bude predstavljena u SAD, zemlji koja je bila mesto rođenja mnogih modernih ideja i pravaca u umetnosti.

Na svečanosti je govorila i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, koja je podsetila da su u stvaranju i razvoju SAD učestvovali i danas učestvuju brojni ugledni Srbi, tako da se može govoriti i o srpskom doprinosu izgradnji američkog sna.

Otvaranju ambasade prisustvovali su i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i komandant Nacionalne garde Ohaja Džon Haris, koji su konstatovali da otvaranje nove ambasade Srbije u Vašingtonu simbolizuje otvaranje nove ere u bilateralnim odnosima.

„Dok ulazimo u 141. godinu diplomatskih odnosa naše dve zemlje, mogu reći da ti odnosi nikada nisu bili bolji i nadam se da otvaranje ove ambasade, kao što ste rekli – u neposrednoj blizini Bele kuće, takođe simbolizuje novi početak u bilateralnoj istoriji“, rekao je Eskobar.

„Hvala što ste otvorili svoju kuću ovde. U vremenu kada obeležavamo 140 godina, naši diplomatski odnsosi nikada nisu bili bolji. I nastavljamo da radimo korak po korak uz pomoć Bele kuće da ih poboljšamo“, naveo je Eskobar.

General Haris poručio je da Srbija i SAD dele vrednosti u mnogim aspektima života, i da Srbija može da računa na njega i Nacionalnu gardu Ohaja kao nekoga ko će prenositi pozitivne poruke o budućnosti srpsko-američkih odnosa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.