MIHOLJSKI SUSRETI SELA Promocija običaja i tradicije

09:58

07.11.2022

Podeli vest:

Foto: Privatna arhiva

 

Od 23. do 24. septembra u Alibunaru je održana kulturna manifestacija „Miholjski susreti sela”. U petak, 23. septembra, u prostorijama Doma kulture u Alibunaru žene iz udruženja „Etno-art Brakos” priredile su izložbu rukotvorina i kolača po starim receptima. Takođe, u Novom Sadu je organizovan folklorni koncert „Pragovi”.

Istog dana je u sali Doma kulture u Alibunaru priređen koncert narodnih pesama i igara. Drugog dana, u subotu, 24. septembra, odigrala su se dva događaja: susret južnobanatskih pesnika i modna revija.

I poezija i modna revija

U prvom delu kulturnog programa čitane su pesme iz stvaralaštva pesnika i pisaca sa ovih prostora. Po jednom pesmom predstavili su se: Milivoje Jovanović, Dragan Petrović, Jasmina Ćirjanić, Anastas Nastavski, Emanuil Nastić, Milivoje Forgić, Dragoslav Lacković, Galina Vuksanović, Nenad Marković, Jelisije Marić i Ljiljana Ilić. Moderator ovog pesničkog susreta bio je pesnik Milivoj Forgić.
Rumuni, Slovaci i Romi učestvovali su u predstavljanju odeće inspirisane narodnim stvaralaštvom srpskog naroda i nacionalnih manjina iz opštine Alibunar. Modnu reviju je organizovala prof. Draga Kokotović, koja ima sopstvenu kreaciju odevnih komada s tradicionalnim motivima.
Ovaj događaj je održan na inicijativu Ministarstva za brigu o selu, koje je započelo promocije narodnih tradicija vezanih za jesenju sezonu. Manifestacija je posvećena običajima nasleđenim od predaka, a njen cilj je promovisanje običaja i tradicije, kao i njihovo prenošenje na buduće generacije.

Folklorni koncert „Pragovi”

U novosadskoj sinagogi je 6. oktobra održan koncert ansambla rumunske tradicionalne muzike „Ikone”. Novosadski Rumuni, ali i oni koji su došli iz drugih mesta, imali su priliku da uživaju uz pomenuti ansambl, uz tradicionalnu rumunsku muziku. Koncert pod generičkim nazivom „Pragovi”, koji označava najznačajnije etape prolaska čoveka kroz život, okupio je muzičare koji su se predstavili individualno, praćeni instrumentalnom formulom tipičnom za Transilvaniju, a koji su svojim izuzetnim glasovima oduševili publiku.
Publika je čula i različite obredne pesme, kao što su: svadbene, bračne, žetvene i pogrebne.
Adrijana Petroj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.