SITUACIJA NA KIM: Čula se rafalna paljba i detonacije u Rudaru! SUSRET SRPSKE LISTE I ESKOBARA!

09:03

13.12.2022

Podeli vest:

printscreen/fb

Sever Kosova i dalje je blokiran, a osim što je kosovska policija zabranila prelaz preko Jarinja i Brnjaka, na više mesta Srbi su formirali barikade.

U mestu Rudare sinoć je bio veliki broj građana, a neki su i dalje tu pod šatorima i u automobilima parkirani pored puta. Noć je protekla relativno mirno, ali se nešto nakon 21 čas začula rafalna paljba i detonacija iz Rudara, ali se i dalje ne zna šta se tačno dogodilo.

Đaci osnovnih i srednjih škola u četiri opštine na severu Kosova danas neće ići u škole, a još nema informacija da li će raditi Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

U Beogradu je, podsetimo, sinoć održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je nakon sednice na očuvanje mira na severu, te da napadi na Euleks i Kfor ne smeju da se događaju. Podsetimo, Euleks je u nedelju saopštio da je na njihovu izviđačku patrolu bačena šok bomba, što su osudile ambasade u Prištini.

 

Predstavnici Srpske liste se sastali sa Eskobarom

Predstavnici Srpske liste sa američkim pomoćnikom specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom  razgovarali su o političko bezbednosnoj situaciji.

&;

Ključni događaji:

– Sever Kosova blokiran je nakon hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića na Jarinju. Njegova porodica i dalje nema informacije o njemu
– Predsednik Srbije pozvao je Srbe da budu mirni i da ne nasedaju na provokacije i rekao da ne sme da bude napada na Kfor i Euleks.
– Rakić: Formiran Krizni štab koji će izveštavati o situaciji na terenu
– Ambasade SAD u Beogradu i Prištini: Odmah ukloniti nelegalne barikade
– I kosovski premijer Aljbin Kurti traži uklanjanje barikada na severu
– Škole na severu danas neće raditi.
– Euleks: Šok bomba bačena na izviđačku patrolu
– Eskobar se sastao sa Kurtijem i Osmani, bez izjava za medije

(Euro news)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.