FMP NIJE IMAO ODGOVOR ZA RAFALNU PALJBU PARNOG VALJKA: Partizan savladao FMP

21:00

19.12.2022

Podeli vest:

printscreen/Arena sport

Košarkaši Partizana savladali su ekipu FMP-a u okviru 11. kola regionalnog ABA šampionata – 90:86 (21:17, 24:18, 28:12, 17:39).

Crno-bele su do trijumfa predvodili Alen Smailagić, Uroš Trifunović i Matijas Lesor sa po 14 poena, a pratili su ih Dante Egzum sa 13 i Zek Ledej sa deset poena.

Sa druge strane, kod „pantera“ se posebno istakao Aleksa Stepanović sa 17 poena, a podršku je imao u Bo Biču sa 16. Paulisu Valinskasu sa 11 i Ebuki Izunduu sa deset poena.

Utakmica u Areni krenula je prilično atipično za oba sastava. Skoro dva minuta čekalo se na prve poene na meču, a monotoniju je razbio Stepanović, nekadašnji igrač upravo crno-belih. Ipak, nije dugo trebalo Partizanu da uđe u prepoznatljivi ritam, a u isti ga je uveo kapiten Kevin Panter. Vezao je američki bek nekoliko poena, a kada su mu se u napadačkoj produkciji priključili Uroš Trifunović i Alen Smailagić, dobili smo prvu osetniju prednost na ovom meču. Sa druge strane, ekipa Nenada Stefanovića delovala je prilično bezidejno u napadu, imali su velikih problema da dođu do koša crno-belih, pa je već pri kraju prve deonice razlika kucala na vrata dvocifrenoj u korist domaćih. Ipak, „panteri“ su odigrali sjajan finiš prvog kvartala, pa su preko Frejzera uspeli da prednost spuste na četiri poena – 21:17.

Da bismo mogli da gledamo izuzetno neizvesnu i zanimljivu utakmicu pokazao nam je Bo Bič, koji je trojkom na početku druge četvrtine doveo FMP na samo pola koša zaostatka za favorizovanim domaćinom. Partizan je morao da se trgne i pokaže reakciju, a to se i dogodilo. Serijom 12:3, u kojoj su protagonisti bili Tristan Vukčević i Matijas Lesor „parni valjak“ uspeo je da dođe do devet poena prednosti i odbije nalet ekipe iz Železnika. Usledilo je nekoliko napada konfuzije na obe strane, a sa nekoliko dobrih poteza Nikole Jankovića gosti su ponovo uspeli da prednost smanje na šest poena. Tim Željka Obradovića uspeo je da dođe i do dvocifrene prednosti, pre svega zbog rafalne paljbe na kraju druge deonice, pa je nakon 20 minuta košarke rezultat u Areni glasio 45:35.

Početak treće deonice najavio nam je da bi ovo mogao biti period meča u kom bi Partizan mogao da u potpunosti reši pitanje pobednika i dođe do novog trijumfa u okviru regionalnog šampionata. Nakon nekoliko dobrih poteza Trifunovića pridružio mu se Alen Smailagić, koji je odigrao sjajan susret i najavio da bi mogao da bude ozbiljan faktor u reketu crno-belih u nastavku sezone. Konačno je imao Matijas Lesor vremena da malo predahne, pošto je u nekadašnjem centru Golden Stejt Voriorsa imao i više nego dostojnu zamenu. FMP je već u tim momentima bio dobro uzdrman, razlika je otišla na preko 15, pa se samo čekao nokaut u režiji crno-belih. On se dogodio u finišu trećeg kvartala, kada su do poena došli Trifunović i Anđušić, da bi nakon prikucavanja Lesora u poslednjim sekundama ovog dela igre razlika glasila ogromnih 26 poena. „Panteri“ su bili pred porazom, a Partizan pred još jednim bitnim trijumfom – 73:47.

Uprkos velikoj rezultatskoj prednosti u korist domaćeg sastava, četvrta četvrtina počela je prilično tvrdo, sa obe strane. Mučile su se obe ekipe da dođu do poena, pa su do istih uglavnom dolazili sa linije slobodnih bacanja. FMP i Nenad Stefanović su imali za cilj da se u ovakvom trenutku ne povredi niko od nosioca, kojima će ujedno biti i potrebna energija za nastavak borbe za visok plasman na Jadranu. Sa druge strane, Obradović je pružio šansu igračima koji su u dosadašnjem delu sezone imali nešto manju minutažu, kako bi eventualno i njih osposobio za mečeve koji slede u narednom periodu. FMP je u tom odnosu snaga uspeo da se vrati u meč i smanji razliku do kraja susreta. Posebno treba pohvaliti igru mlade ekipe „pantera“, koji se do kraja nisu predali, o čemu dovoljno govori i rezultat.

Na kraju meča smo mogli čak videli i dramu! Naime, nakon trojke Bo Biča na pet sekundi pre kraja prednost Partizana je glasila samo tri poena, nakon čega je polovičan učinak sa penala imao Egzum, ali „panteri“ nisu imali vremena da se vrate u ovaj susret.

Sve u svemu, treba pohvaliti želju ekipe iz Železnika, koja je do kraja meča verovala u svoj kvalitet i mogućnost da se vrati u meč, dok će Željko Obradović sigurno kao duboku senku na dobro izdanje tokom pola sata imati ovaj nonšalantan pristup momaka koji nemaju veliku minutažu. Sada su pokazali i sami zašto je to tako.

Partizanu sada sledi put u Istanbul, gde će se u okviru Evrolige sastati sa ekipom Fenerbahčea, dok će u narednom kolu ABA lige u Laktašima gostovati Igokei.

Sa druge strane, FMP će u sledećem kolu na svom parketu dočekati sastav Studentskog centra.

(Sportal.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.