UOČITE PROBLEM Evangelička crkva vapi za rekonstrukcijom, ali je sramota zatrpavati je otpadom

09:19

14.03.2023

Podeli vest:

Pančevac

Jedna od najlepših građevina u našem gradu i jedan od simbola Pančeva svakako je Evangelička crkva. Ovo impresivno zdanje, sagrađeno je po uzoru na sličnu crkvu u Lajpcigu pre tačno 117 godina. U gradu je ovaj verski objekat u ono vreme bio poznat i kao nemačka crkva, jer su se tu okupljali pre svega Nemci, protestanti koji su tada živeli u Pančevu.
Jedan od najlepših događaja koji opisuje suživot ljudi u našem gradu pre više od jednog veka, odnosio se na izgradnju Evangeličke crkve u periodu između 1904. i 1906. godine. Skoro da nije bilo pojedinca koji nije dao doprinos za izgradnju ove crkve, bez obzira na veru i naciju.
A danas? Danas je sama crkva u lošem stanju i vapi za sanacijom i rekonstrukcijom. Sada bi nam, s obzirom na to koliki budžet je potreban za taj posao, umesto dobre volje pojedinaca, verovatno dobro došla izdašna podrška nekih međunarodnih fondova.
Ali, koji bi to inostrani fond odlučio da podrži projekat sanacije spomenika kulture o čijem dvorištu građani ovako brinu?
Preko puta crkve je, naime, Elektrotehnička škola, a deo đaka veliki odmor svakog dana provodi naslonjen o zid, odnosno ogradu koja okružuje crkvu. Kad završe sa svojom užinom, evo gde završavaju otpaci.
Izgleda da je sanacija i rekonstrukcija pre svega potrebna vaspitanju naše dece, pa tek onda spomenicima kulture.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.