NIS NA KOPAONIKU BIZNIS FORUMU: Kompanije mogu da doprinesu unapređenjima u obrazovanju

09:09

21.03.2023

Podeli vest:

NIS

Panel „Obrazovanje: putevi ka kompetencijama“ održan je u okviru 30. Kopaonik biznis foruma, a u ime kompanije NIS na skupu je učestvovao Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije.

Ostali učesnici panela bili su: Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative digitalna Srbija, Jelena Ostojić, profesor Četvrte beogradske gimnazije i Miloš Đuričanin, direktor za strategiju i razvoj Nordeus fondacije.

Na panelu je zajednički ocenjeno da je, pored formalnog obrazovanja, učenicima i studentima potreban pristup neformalnim oblicima obrazovanja kako bi uspešno odgovorili na potrebe savremenog tržišta rada.

Na panelu je takođe istaknuto da kompanije mogu značajno da doprinesu unapređenjima u oblasti obrazovanja.

Kao dobar primer je navedena kompanija NIS koja kroz program „Energija znanja“ sarađuje sa brojnim domaćim i međunarodnim obrazovnim ustanovama i stipendira talentovane studente.

NIS

Vadim Smirnov je naveo da je kompanija uspostavila partnerstvo sa 11 univerziteta u Srbiji, regionu i Ruskoj Federaciji, kao i sa 30 fakulteta, te brojnim naučnim društvima. Prema njegovim rečima, putem programa „Energija znanja“ stipendiran je značajan broj studenata od kojih je više od 60 zaposleno u NIS-u nakon završetka školovanja.

„Srpsko obrazovanje je uvek bilo odlično, samo je bila potrebna specijalizacija. To smo primetili u NIS-u i započeli saradnju sa obrazovnim ustanovama i stipendiranje studenata u skladu sa potrebama biznisa. To traje još od 2009. godine i ostvarili smo odličan rezultat. Ne samo da imamo svoje obučene zaposlene, već imamo kompetencije da pružamo određene usluge kompanijama širom sveta“, rekao je Smirnov.

On je naveo primer Naučno-tehnološkog centra NIS-a u Novom Sadu koji ima više od 300 zaposlenih, među kojima su mladi stručnjaci, bivši stipendisti kompanije od kojih su se mnogi školovali u inostranstvu i potom vratili u Srbiju da rade u NIS-u.

NIS

Smirnov je dodao da NIS ostvaruje saradnju i sa srednjim školama i da je opremljeno više od 60 učionica i laboratorija u školama u Srbiji, kako bi se unapredili uslovi za obrazovanje.

„Naše napore je prepoznala i Vlada Srbije, pa smo dobili Svetosavsku nagradu dva puta. Jednu za kompaniju i jednu za generalnog direktora“, naveo je Smirnov i dodao da će NIS nastaviti sa podrškom obrazovnim ustanovama i mladim talentima.

Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative digitalna Srbija, kazao je na panelu da je potrebna podrška kompanija i formalnim i neformalnim oblicima obrazovanja.

„Formalno obrazovanje ne može i ne treba da prati samo potrebe privrede, jer ni privreda ne zna šta će tačno biti potrebno za pet ili više godina“, rekao je Bjelotomić i istakao značaj neformalnog obrazovanja.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.