SPEKTAKULARNA ATMOSFERA U PODGORICI: Orlovi na krilima Vlahovića do tri boda

20:40

27.03.2023

Podeli vest:

printscreen/tw: @CGTNSportsScene

Fudbalska reprezentacija Srbije večeras u Podgorici igrala je protiv selekcije Crne Gore, u derbi meču grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će naredne godine biti održano u Nemačkoj.

Crna Gora ovaj meč proglasila je utakmicom visokog rizika, duel je podigao mnogo prašine na celom Balkanu. Srpska i crnogorska javnost najavljivali su da bi već po sletanju neprijatne scene mogle da dočekaju našu ekspediciju, međutim, ništa od predviđanja nije se obistinilo, već sasvim suprotno.

Od incidenata ni I, srpske zastave viorile su se glavnim gradom ove primorske zemlje, korteo naših navijača neometano je dosepo na tribine Pod Goricom, a tamo…

Tamo se video dokaz neraskidive veze između srpskog i crnogorskog naroda. Već pre početka meča bilo je sporadičnih apela po ulicama da se danas pokaže  dostojansto i da se ne zviždi himnama dveju država koje su nekada bile jedno.

printscreen/RTS

I tako je i bilo, a ne samo da nije bilo zvižduka, već su se mogli čuti i gromoglasni aplauzi himni Bože pravde, dok su mnogi srpski i crnogorski ljubitelji fudbala jedni pored drugih zajedno na tribinama očekivali spektakl.

Uvertira utakmice protekla je onako kako je nisu očekivali ni najvatreniji navijači popularnih sokolova. Srbija inferiorna, crnogorska dominacija u početnih 20 minuta igre i onda, velika šansa!

Početni presing selektora Ivana Radulovića je urodio plodom. Nisu se razumeli Vanja i Pavlović, pokušao je Krstović lobom da smesti loptu u nebranjenu mrežu, ali je poslednjim atomima snage Milinković-Savić spasao naš gol.

Srbija je nastavila da se muči, a prilika Aleksandar Mitrovića u 26. minutu bila je  jedino vredno pomena što se tiče orlova.

Napadač Fulama se u tom trenutku sjajno zagradio u svom stilu rasnog target-mena, okrenuo je čuvara, uputio projektil van balansa sa nekih 7,8 metara, ali lopta je prozujala pored gola Mijatovića.

O tome koliko je Srbija bila bojažljiva govori i činjenica da je to bio i prvi šut na meču ka golu koji je čuvao Mijatović.

Prosto nije bilo one prepoznatljive direktnosti, fluidnosti, spor protok lopte, pristup igri na koji nacija nije navikla posebno od kada je na čelu nacionalne selekcije selektor Stojković.

Srbija neprepoznatljiva, teško da su i crnogorski navijači očekivali da će njihovi izabranici pre kraja prvog poluvremena biti ti koji su ostavili bolji utisak na terenu.

Srbija ni nalik onom timu koji je bez obzira na rezultat svim silama atakovao na gol rivala.

Izgleda da su se neke stvari nakon Katara promenili u filozofiji selektora Dragana Stojkovića Piksija, da će sada rezultat, a ne lepršavost biti u prvom planu.

Selektor Srbije rešio je da odmah reaguje izmenom već na startu nastavka. Dušan Vlahović je bačen u vatru, iz igre je izašao Đuričić. Takođe, na teren je ušao i Andrija Živković, a napustio ga je danas potpuno indisponirani Ivan Ilić.

Piksi nije želeo više da trpi inferiorno izdanje svojih izabranika, krenuo je ofanzivnije, nije više bilo šta da se čak, Srbija je krenula sa dva napadača u nastavku, ali ni to nije promenilo stanje na terenu.

Prva fudbalska uspavanka usledila je u nastavku. Težište igre gotovo konstantno na sredini terena, povremeno na trećini „sokolova“. Crnogorci su se nakon presinga u uvertiri potpuno povukli, a Piksijevi izabranici potpuno bez ideje kako da probiju bedem današnjeg rivala. Od fudbala „ni F“!

I onda, kada su mnogi već videli da će kao da je suđeno bratski derbi biti završen podelom bodova šok za domaće pristalice.

Dušan Vlahović na asistenciju Filipa Mladenović matira Mijatovića, ispostaviće se ne za konačnih 1:0.

Dušan Vlahović u 5 minutu nadoknade postigao je još jedan gol.

DRUGO POLUVREME

KRAJ MEČA!

90 +5 – Gol, gol, gol, ponovo Dušan Vlahović!

90. minut – Klermon Turpan pokazuje pet minuta nadoknade vremena.

85. minut – Piksi vadi iz igre Mitrovića, Račić ulazi na teren. Srbija u nastavku ponovo sa jednim špicom na terenu.

81. minut – Marko Grujić izlazi iz igre, Lazar Samardžić ulazi u igru.

printscreen/RTS

78. minut – Gol, gol, gol! Dušan Vlahović je strelac, delirijum! Uskoro snimak gola.

67. minut – Fudbalska uspavanka u drugom poluvremenu! Težište igre gotovo konstantno na sredini terena, povremeno na trećini „sokolova“. Crnogorci su se nakon presinga u uvertiri potpuno povukli, Srbija bez ideje kako da probijem bedem današnjeg rivala. Od fudbala „ni F“!

59. minut – Prvi žuti karton u redovima Srbije, Andrija Živković ulazi u beležnicu Klermona Turpana zbog protesta.

printscren/RTS

57. minut – Najbolja prilika na meču! Stuštio se iskusni Stevan Jovetić ka golu Srbije, fantastično je šutirao u sam ugao golgeter Crne Gore, ali refleksna odbrana Vanje Milinkovića-Savić ponovo spašava Srbiju.

51. minut – Krstović je pokušao razornim udarcem sa preko 20 metara, pun je samopuzdanja prvi strelac slovačkog prvenstva i strelac gola u Bugarskoj za sokolove. Međutim, bez opasnosti po gol Milinkovića-Savića koji je samo pogledom ispratio let lopte.

46. minut – Drugo poluvreme je počelo! Selektor Srbije rešio je da odmah reaguje izmenom. Dušan Vlahović već startu drugog poluvremena ide u „vatru“, iz igre izlazi Đuričić. Takođe, na teren ulazi i Andrija Živković, iz igre će danas potpuno indisponirani Ivan Ilić. Piksi kreće ofanzivnije, nema više šta da se čeka, Srbija sa dva napadača u nastavku.

PRVO POLUVREME

45 + 2 – Kraj prvog poluvremena! Po jedna velika šansa na obe strane, Srbija ni nalik onom timu koji je bez obzira na rezultat svim silama atakovao na gol rivala. Izgleda da su se neke stvari nakon Katara promenili u filozofiji selektora Dragana Stojkovića Piksija, da će sada rezultat, a ne lepršavost biti u prvom planu.

45+ 1 minut – Još jedan katastrfoalan pokušaj Ilića. Rođeni Nišlija je sada iz drugog plana iz prve naleteo na jedan odbitak, ali ponovo lopta nakon njegovog udarca ide daleko, daleko od mreže Crne Gore. 

45. minut – Klermon Turpan pokazuje da će se igrati još dva minuta u prvom poluvremenu

41. minut – Prva izmena na meču, Tomašević, bivši fudbaler Partizana napušta teren, Šipčić će zauzeti njegovo mesto na štoperskoj poziciji „sokolova“.

39. minut – Očajan udarac Ilića! Pokušao je vezista Torina sa velike razdaljine, ali njegov pokušaj odlazi daleko, daleko od gola koji čuva Mijatović. Srbija je preuzela terensku incijativu u ovim momentima, ali to i dalje ne rezultira pravim šansama.

printscreen/RTS

34. minut – Srbija nastavlja da se muči, prilika Aleksandar Mitrovića od pre pet minuta je jedino vredno pomena što se tiče orlova. Nema one prepoznatljive direktnosti, fluidnosti, sport protok lopte, bojažljiv pristup igri. Srbija neprepoznatljiva, teško da su i crnogorski navijači očekivali da će njihovi izabranici 10 minuta pre kraja prvog poluvremena biti ti koji su ostavili bolji utisak na terenu.

29. minut – Au, kakva šansa za Srbiju! Aleksandar Mitrović se sjajno zagradio u svom stilu rasnog target-mena, okrenuo je čuvara, uputio projektil van balansa sa nekih 7,8 metara, ali lopta je prozujala pored gola Mijatovića. Prvi šut Srbije na meču i odmah ogromna prilika pred golom Crne Gore.

24. minut – Prečka! Srbija i dalje bez šuta na gol rivala iako je pogodila okvir gola. Stranjiha Pavlović je povukao visoko sa desnog boka, pokušao je da centrira, lopta je imala čudnu putanju i nakon mnogo efea pogodila je prečku crnogorskog gola.

19. minut – Velika šansa! Crna Gora pokušava visokim presingom. Nisu se razumeli Vanja i Pavlović, pokušao je Krstović lobom da smesti loptu u nebranjenu mrežu, ali poslednjim atomima snage Milinković-Savić spašava naš gol. Ko se nadao ovakvom početku, orlovi potpuno inferiorni, crnogorska dominacija u početnih 20 minuta igre.

printscreen/RTS

11. minut – Ponovo Vujačić! Sada je štoper Crne Gore bio odličan u skoku nakon centaršuta iz ugla, ali njegov pokušaj glavom odlazi pored gola. Još jedna solidna prilika za Crnogorce koji su bolje ušli u meč, već treći šut ka mreži koji čuva Vanja Milinković Savić.

10. minut – Vujačić se podigao visoko sa pozicije štopera, raspalio je štoper Partizana sa preko 30 metara, ali je lopta na putu ka golu zakačila jednog od defanzivaca Srbije.

8. minut – Spora uvertira utakmice, oprezna igra obeju ekipa, početno ispitivanje snaga, za sada bez većih uzbuđenja pred golom nekog od današnja dva rivala.

3. minut – Prvi pokušaj domaćina, Krstović je šutirao, siguran Vanja Milinković-Savić.

1. minut Meč je počeo! Klermon Turpan je označio početak centralni sportskog događaja na Balkanu. „Vežite se polećemo“.

printscreen/RTS

20:40 – Niti jedan jedini zvižduk u Podgorici tokom intoniranja srpske himne. „Bože pravde“ je odjekivalo stadionom „Pod Goricom“. Početak meča zaista i pokazuje da ovo jeste pravi bratski derbi dve zemlje koje su nekada bile jedno.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.