ČUDO PRIRODE NA DELU: Između Starčeva i Omoljice ribe iskaču iz brzaka, poput lososa, plivaju uzvodno! VIDEO

12:02

03.04.2023

Podeli vest:

Pančevac

Ovih dana na Nadelu između Starčeva i Omoljice odvija se jedna naoko veoma zanimljiva pojava. Naime, baš u blizini mosta na toj rečici ribe, uglavnom babuške, pokušavaju da se kreću uzvodno.

I na tom putu, na mestu poznatom kao Valjara, nailaze na prepreku u vidu brane. A tada se mogu videti scene koje neodoljivo podsećaju na one kada se lososi, vođeni instiktima zasnovanim na potrebama za mrestom, kreću kroz brzake i vodopade u kontrasmeru.

Predsednik udruženja sportskih ribolovaca „Nadel” Zoran Vasiljković ističe da je to ipak jedna sasvim normalna pojava.

– Svake godine, otprilike u ovo vreme, pojedine ribe, u ovom slučaju mahom babuške, u potrazi za mirnijim staništem probijaju se uzvodno iz smera Omoljice i Ivanova ka Starčevu. Međutim, retko koja uspe zato što je ta brana nadomok mostića teško savladiva. Pa i ako ne uspeju, nije to za njih veliki problem, ako se zna da je njima dobro i sa one strane Nadela i da odatle mogu nesmetano da se kreću i ka Dunavu. Ipak, očigledno je da je deo nadela kod Starčeva idealno mesto za razmnožavanje, jer mi nešto stariji dobro se sećamo kako se tamo pre više decenija, nalazilo jedno od najvećih mrestilišta te ribe u Evropi. Pamtim vreme kada smo kao klinci s mosta zadivljeno gledali „kompozicije” ogromnih šarana koji su se kretali uzvodno sa samo jednim ciljem – da produže svoju vrstu – naveo je Vasiljković.

(Pančevac/Jordan Filipović)

ONI SU NAŠ PONOS Pančevci dosegli snegove Kilimandžara! Tamo je sve HAKUNA MATATA! FOTO i VIDEO

FOTO REPORTAŽA SA IZLOŽBE OVNOVA U DOLOVU Deda je držao cigaje, otac nastavio, a sada moja baba i ja! Nema paše, a nema ko ni da čuva! FOTO i VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.