DNEVNIK SVETSKOG PUTNIKA Miloš CRUISER vodi nas u Barselonu, grad 1.000 fasada FOTO

21:03

14.04.2023

Podeli vest:

Miloš CRUISER

Barselona je grad koji zaista treba videti!
Pleni svojom jedinstvenošću i lepotom. Njena arhitektura, plaže, kultura življenja, oduševljavaju posetioce sa svih meridijana. To je grad koji jednom rečju „ledi dah”, kaže naš sugrađanin Miloš CRUISER.

Miloš CRUISER

Ovo je grad ima sve, ističe Miloš, navodeći da ovde u istom danu možete uživati na plaži, i otići na planinarenje, jer ima i planinu i more.

Miloš CRUISER

Barselona je glavni i najveći grad autonomne zajednice Katalonije. Smeštena je u ravnici ograničenoj planinskim vencem Kolserola, rekom Ljobregat na jugozapadu i rekom Beso na severu. Zauzima severoistočni deo Iberijskog poluostrva, okrenut ka Sredozemnom moru. Čini je 73 naselja, u kojima živi više od od milion i po stanovnika.

Miloš CRUISER

Kada je prvi put posetio Barselonu ostao je toliko opčinjen da se ovom gradu vraćao najmanje 10 puta do sada. Gde god krenuo, Miloš se organizuje tako da mu ona bude usput. Posebno se obradovao kada je uveden direktan let od Beograda, pa je na svojoj omiljenoj destinaciji za manje od 3 sata.

Miloš CRUISER

Prevoz od aerodroma do centra grada je dobro organizovan. Na svakih 10 minuta autobus kreće ka gradu, a cena karte je prilikom njegove nedavne posete iznosila 6,75 evra, što je kako se priseća dvostruko više nego 2019. godine. Inflacija je i u ovom gradu uzela maha, ali ima delova u kojima su cene slične kao u Beogradu.

Miloš CRUISER

Barselonu s pravom nazivaju gradom od 1.000 fasada. Svaka zgrada je umetničko delo, kaže Miloš CRUISER i navodi da se na svakom koraku u ovom gradu oseća uticaj velikog majstora arhitekture, Antonia Gaudija, koji je pripadao umetničkom pravcu secesije, tj. „Art nouveau”, u Kataloniji poznat i kao Katalonski modernizam. Njegove građevine, koje su ujedno i skulpture, privlače milione posetilaca godišnje.

Miloš CRUISER

Brojni objekti širom Barselone predstavljaju svojevrstan muzej ovog genija, koji je poslednje četiri decenije svog života proveo radeći na remek delu koje mami uzdah, ali i izaziva strahopoštovanje, čak i kad ga gledamo na slici.

Miloš CRUISER

Bazilika posvećena Svetoj porodici predstavlja jedno od najvećih građevinskih dostignuća današnjice, a godišnje je poseti oko 3 miliona turista. Kamen temeljac postavljen je 1882. godine, a izgradnja još uvek traje, jer se finansira iz privatnih fondova i od prodaje ulaznica.

Postoje zapisi da je Gaudijiu, kada je investitorima predstavio projekat za gradnju Sagrada Familje, rečeno da taj velelepni objekat verovatno neće biti završen za njegova života, na šta je on odgovorio da se njegovom naručiocu ne žuri, navodi naš sugrađanin sa oduševljenjem.

Očekuje se da će radovi biti završeni do 2026. godine, kada će biti obeležena i stogodišnjica od smrti Antonia Gaudija. Tada bi trebalo da bude završeno svih 18 tornjeva, koji simbolišu 12 apostola, 4 jevanđelista, Isusa Hrista i Presvetu Bogorodicu. Inače, ovu katedralu UNESKO je uvrstio u svetsku kulturnu baštinu.

Miloš CRUISER

U Barseloni 7. jun dan je tuge od 1926. godine, kada je neponovljivog španskog majstora arhitekture pregazio tramvaj. Za Gaudijem je žalila cela Španija, a tramvaji nekoliko godina nisu saobraćali ulicama grada, dok je tramvajska linija na kojoj je stradao zauvek ugašena. Gradske vlasti čak su i taksistima uvele da zauvek nose boju žalosti – crnu, i boju srama i ljudske bezobzirnosti – žutu. Ova odluka potvrđuje koliko je Gaudi bio važan za Španiju i Barselonu. Sahranjen u kripti svoje katedrale Sagrada Familia.

Miloš CRUISER

Svi stambeni objekti koje je projektovao fascinantni su i neponovljivi. Jednostavno ne možete da odvojite pogled, kaže Miloš. Dodaje i da ga u ovom gradu oduševljava i to što se do svake velike atrakcije može stići pešaka.

Miloš CRUISER

Ukoliko za to nemate vremena ili kondicije najbolji način za upoznavanje grada je vožnja turističkim autobusima za razgledanje, tzv. „Hop-on, Hop-off tours”.

Ovaj autobus vozi vas u krug. Kupite dnevnu kartu i ako želite kraj neke atrakcije da se zadržite možete da izađete i da nastavite narednim. Autobus stiže na svakih 10 minuta. U njemu dobijete slušalice i na nekoliko jezika možete da slušate priču o istoriji grada i znamenitim građevinama kraj kojih prolazite, njihovim ktitorima i arhitektama i znamenitim ličnostima. Jednodnevna karta košta oko 30 evra, a ako uzmete kartu za dva dana treba da izdvojite oko 40 evra.

To je najjeftinija ekskurzija. Imaju sjajno upakovanu turističku ponudu i njihov primer sledili su mnogi gradovi, navodi Miloš.

Miloš CRUISER

Barselona je jedna od najvećih luka i pristanište turističkih brodova – kruzera.

Takođe, obavezno treba posetiti i uzvišenje Monžuik (Montjuic). Ono je postalo interesantno za turiste posebno nakon 1992. godine kada je Barselona bila domaćin Olimpijskih igara. Ovde se nalazi lepo uređeno Olimpijsko selo sa posebno istaknutim mestom na kom je paljena baklja. Tu su brojni vrtovi, bašte, tvrđava i čuvena magična fontana. Jedna od najlepših fontana na svetu, koju još zovu i muzička.

Miloš CRUISER

Kada su u Kataloniji pre oko 12 godina zabranili borbe sa bikovima većina arena u kojima su se održavale koride pretvorene su u tržne centre, a jedan od njih upravo ima pogled na olimpijsko selo i fontanu „koja peva”.

Miloš CRUISER

Kada je hrana u pitanju, kada posetite Barselonu nikako nemojte zaobići njihove pijace, odnosno „la boqueria”, kaže Miloš. Bukerije otkrivaju svakodnevni način života i navike stanovništva, tu se okupljaju pekari, mesari, ribari, poljoprivrednici. Na njima možete naći sve – od svežeg voća iz svih krajeva sveta, ukusnih smutija, preko raznih vrsta peciva, do brojnih vrsta ribe, školjki i drugih plodova mora, mesa i mesnih prerađevina. Ima čak i mesa od kengura i uvek je sve sveže. Bogata ponuda mirisa i ukusa nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Miloš CRUISER

Barselona je jednako živa i danju i noću. Noćni provod, možete potražiti na plaži. Na samoj obali mora ima dosta noćnih klubova i restorana kraj skupocenih jahti. To je kao Beton hala u našoj prestonici. Kada sam poslednji put bio u Barseloni u tom delu grada bilo je u toku renoviranje.

Veoma je među mladima popularna i Gotska četvrt, u blizini spomenika Kristiforu Kolumbu, u kojoj su skoncentrisani kafići i pabovi. Statua ovog moreplovca stoji na vrhu 60 metara visokog spomenika koji simbolično pokazuje rukom na novi svet. U unutrašnjosti stuba postoji lift koji vodi do njegovog vrha, odakle se pruža veličanstven pogled na grad.

Inače, Gotička četvrt čuva autentične primerke romaničke i gotičke arhitekture. Brojne crkve, muzeji i trgovi daju mu srednjevekovni izgled koji posetioce vraća u prošlost.

(Pančevac/Miroslava Cvejin-Galešev)

Ne propustite:

DNEVNIK SVETSKOG PUTNIKA DESTINACIJA SNOVA Miloš CRUISER otkriva za Pančevac sve o ostrvu San Andres na kojem ne znaju šta je stres FOTO

DNEVNIK SVETSKOG PUTNIKA Miloš CRUISER iz Kolumbije: Gotovo da nema kuće i hotela sa toplom vodom za tuširanje! FOTO

SA PANČEVCEM OKO SVETA: Naš sugrađanin Miloš CRUISER prenosi nam utiske iz Kolumbije FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.