SPASAO GA SIGURNE SMRTI, UGINUO BI ZA JEDAN DAN: Aleksandar u Čačku pronašao goluba visokoletača, vlasnik presrećan!

10:56

24.04.2023

Podeli vest:

RINA.rs

Neobičan gost, čudnim spletom okolnosti, iznemogao i na ivici života i smrti stigao je u Čačak. Na ulici u centru grada, Aleksandar Maksimović ugledao je goluba koji se bori da preživi, a kako je imao prsten na nozi znao je da nekom pripada i da je zalutao.

– Polako sam prišao da ga uzmem, a kako je bio u jako lošem stanju i da je hteo nije mogao da pobegne. Nisam mogao da dozvolim da strada, a pošto je imao prsten oko noge odmah sam kontaktirao prijatelja golubara koji ima katalog u kom su ubeleženi svi golobuvi kod nas i pokušali smo da pronađemo kome ovaj lepotan pripada, rekao je Aleksandar.

On dodaje da su odmah videli da je u ptanju takmičarski golub, koji pripada rasi čuvenih srpskih visokoletača. Sklonili su ga sa ulice i pružili svu neophodnu negu kako bi preživeo i tako spasili sigurne smrti. Da ga niko nije uzeo sa ulice, skoro sigurno bi uginuo tokom dana.

– Ispostavilo se da je to golub izvesnog Neša iz Lazarevca. Kad smo ga pozvali telefonom prijatno se iznenadio, jer pošto je krenuo da sprema golubove za takmičenje u četvrtak pustio čitavo jato i sve ih je odnela jaka vazdušna struja. Svi su mu nestali, a samo je ovaj jedan pronađen u Čačku. Kako je rekao, golub kog smo mi pronašli je izuzetan letač i srećan je što je bar njega uspeo da vrati, ističe Aleksandar koji je inače nadležni u ZOO Higijeni Čačak pa zato i ne treba da čudi njegova briga koju je pokazao prema iznemogloj ptici.

Srpski visokoletač je sportski golub iz rase visokoletača, vrlo cenjen među odgajivačima kod nas i u svetu. Odgajivači su mnogo decenija posmatrali specifičan let golubova i ukrštali ih, trudeći se da povećaju vreme njegovog zadržavanja u vazduhu. Tako, za razliku od drugih gajenih vrsta na primer pismonoša ili lepezana, kod visokoletača se isključivo ocenjuje let – visina i svojstvo zajedničkog kruženja u jatu.

U Srbiji ima više od 20000 odgajivača srspkog visokoletača, koji je i ptica predstavljena na simbolu Golubarskog saveza Srbije.

(Pančevac/RINA)

U DOLOVU ODRŽANA DRUGA KULENIJADA: Ovogodišnja manifestacija okupila 15 takmičara iz Dolova i Mramorka FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.